shutterstock 1903308592

Toenemende frustratie bij politie over gebrek aan vervolging na A12-blokkade: "dan hoeven we de volgende keer niet op te komen draven"

Binnenlandmei 28 2023, 14:00
De politie is diep gefrustreerd over het uitblijven van strafrechtelijke gevolgen na de blokkade van de A12 in Den Haag. Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de meer dan 1500 aangehouden klimaatactivisten niet te vervolgen vanwege de "vredevolle aard" van de demonstratie. Dit besluit heeft geleid tot verwarring en bezorgdheid bij politieagenten, "Dan hoeven we de volgende keer niet op te komen draven" klinkt het cynisch vanuit de politie. De aanzienlijke inzet van politiepersoneel tijdens deze illegale demonstratie en het gebrek aan vervolging van degenen die weigerden te vertrekken, roepen veel vragen op over gelijkheid voor de wet.
Bij de zevende blokkade van Extinction Rebellion (XR) werden afgelopen zaterdag maar liefst 1579 klimaatactivisten gearresteerd, het hoogste aantal ooit bij een blokkade van deze klimaatactiegroep. Het merendeel van de demonstranten is echter vrijgelaten en zal niet worden vervolgd. Dit heeft geleid tot onbegrip onder de agenten ter plaatse, zoals Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, verklaart. Hij benadrukt dat de grote inzet van politiepersoneel bij de illegale XR-demonstratie en het massaal niet vervolgen van de demonstranten die weigerden te vertrekken, veel vragen oproept over de gelijke behandeling van verschillende demonstraties.
Tegelijkertijd benadrukt de voorzitter van de politiebond dat het OM zich moet richten op strafbaar gedrag, ongeacht de reden van de demonstranten om op de A12 aanwezig te zijn. Jan Struijs erkent de risico's die gepaard gaan met zoveel arrestaties, maar wijst erop dat wanneer het overgrote deel van de arrestaties wordt geseponeerd, dit de motivatie van politiepersoneel aantast.
Hij benadrukt dat dit kostbare tijd in beslag neemt, terwijl er tal van belangrijk politiewerk moet worden verricht. Volgens politiebond ACP waren er zaterdag veel agenten ingezet die eigenlijk vrij hadden. Dit heeft gevolgen voor de motivatie van het politiepersoneel en de uitvoering van andere taken. Het OM's motivatie om de demonstranten niet te vervolgen verwondert de politiebond ten zeerste.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten