shutterstock 1920570512

Toeslagenschok: jaarlijks worden 150.000 nieuwe gezinnen KAPOTGEMAAKT

Binnenlandapr 24 2023, 14:00
Gefeliciteerd, burgers van Nederland! In het land der toeslagen ligt alle financiële verantwoordelijkheid bij jullie. Dagelijks ontstaan er feestelijke individuele toeslagenschandalen, zo waarschuwt onze held Bart Snels, inspecteur-generaal belastingen, toeslagen en douane.
Elke dag vieren we dat 150.000 huishoudens per jaar opnieuw in financiële problemen belanden door het terugbetalen van zorg-, huur- of andere toeslagen. Want wie heeft er nou tijd om iets te melden als hun inkomen of huishouden verandert?
Het probleem? Natuurlijk niet bij de hardwerkende ambtenaren. Nee, het probleem zit in het perfect ontworpen toeslagenstelsel zelf. Snels legt uit: "We vragen het onmogelijke van mensen en leggen alle financiële risico's bij hen neer. Zo ondermijnen we hun bestaanszekerheid met de toeslagen."
Onze dappere Snels werd aangesteld als inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane. Hij ontdekte dat meer dan de helft van de zaken bij sociaal raadslieden nog steeds over toeslagen gaat. Wat een schok!
De Belastingdienst en Dienst Toeslagen ontvangen gegevens van uitkeringsorganisaties, de Sociale Verzekeringsbank of, in het geval van iemand met een verblijfsvergunning, de IND. Maar als daar iets misgaat, worden de toeslagen ook meteen verlaagd of stopgezet. "Wij verwachten dat mensen zelf dat conflict uitvechten met die andere overheidsinstantie, ook als ze niets fout hebben gedaan. En als dat is gelukt, dan moeten ze vervolgens ook nog proberen zelf de toeslagen weer terug te krijgen."
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
De enige oplossing volgens Snels? Afschaffen van het toeslagenstelsel! Kabinet en Tweede Kamer zijn het daarmee eens. Er wordt ook al zes jaar over gepraat. Maar geen zorgen, de politiek heeft nog steeds geen concreet plan om daadwerkelijk van de toeslagen af te komen. Dus laten we nog even genieten van dit prachtige systeem dat zoveel mensen in problemen brengt. Proost!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten