shutterstock 1629856150

💥 AH medewerkers staken: eisen eerlijk loon ondanks recordwinsten!

Economieapr 24 2023, 15:00
In verschillende distributiecentra van Albert Heijn zijn werknemers afgelopen zondagavond begonnen met een staking. Werknemers zullen tot en met woensdag het werk neerleggen en dit kan leiden tot lege schappen in de winkels. De staking is het gevolg van een schandalig laag loonaanbod, vooral gezien de hoge inflatie en de recordwinsten die supermarkten, waaronder Albert Heijn, de afgelopen jaren hebben geboekt tijdens de coronapandemie.
Bij de distributiecentra verzamelden maandagochtend stakende werknemers in oranje hesjes. Richard Tuinenburg van vakbond FNV benadrukt tegen Omroep West dat het voornamelijk uitzendkrachten zijn die toch aan het werk gaan. De staking vindt ook plaats bij de andere distributiecentra van Albert Heijn in Nederland.
De stakers eisen een hoger loon, waarbij het huidige aanbod van 6 procent als lachwekkend en beledigend wordt ervaren. Tuinenburg stelt dat Albert Heijn al jaren geleden een weg van verslechtering is ingeslagen en goede arbeidsvoorwaarden probeert te veranderen. Hij noemt het voorbeeld van het willen afschaffen van seniorendagen. Daarnaast is een loonsverhoging van 6 procent terwijl de inflatie 10 procent is natuurlijk volstrekt bezopen. Dan gaan de werknemers er in de praktijk dus op achteruit. Ze kunnen minder dingen doen en laten, minder dingen kopen, en minder goed voor hun gezin zorgen.
De stemming onder de stakers is optimistisch, met de overtuiging dat ze zullen winnen. De staking kan mogelijk langer duren dan woensdag als dat nodig blijkt. Alle Albert Heijn winkels worden bevoorraad door de distributiecentra en door de staking dreigen er lege schappen te ontstaan. De exacte impact van de werkonderbreking is echter nog onduidelijk.
Soraya Faez, bestuurder bij CNV Vakmensen, noemt het loonbod van Albert Heijn ook veel te laag. Ze wijst erop dat de inflatie vorig jaar uitkwam op 10,6 procent, terwijl medewerkers in 2022 slechts 2,75 procent erbij kregen. Volgens Faez en andere vakbonden toont de staking aan dat de eenheid en solidariteit onder het personeel groot is en dat de onvrede eveneens groot is. De vakbonden stellen dat Albert Heijn nieuwe stakingen over zichzelf afroept door de werknemers niet tegemoet te komen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Het is natuurlijk vervelend voor klanten dat het deze kant opgaat, maar het personeel heeft natuurlijk gewoon gelijk. Albert Heijn heeft de laatste jaren enorme winsten geboekt - net als alle andere supermarkten. Ondertussen gaat de gewone Nederlander er steeds weer op achteruit door de torenhoge inflatie.
Dat kan zo niet doorgaan. Mensen moeten gecompenseerd worden voor de inflatie. Als Albert Heijn daar niet blij mee is moet de directie maar eens contact opnemen met hun politieke overlords en hen dringend verzoeken op te houden met hun wanstaltig economisch beleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten