shutterstock 209076685

Knetter! Kinderen Voor Kinderen onder vuur vanwege Jodenvrij, Holocaustvrij, nazivrij '4 mei-lied'

Cultuurapr 24 2023, 16:00
Tegenwoordig moet iedereen zich overal bij betrokken voelen. Dit betekent dat de grote massa's 'immigranten' in ons land niet meer 'lastiggevallen' moeten worden met de Tweede Wereldoorlog, daar hebben zij immers niet mee te maken gehad, en hun ouders en grootouders ook niet. Het gevolg? Het achterlijke Kinderen voor Kinderen heeft een 4 mei-lied gemaakt waarin er op geen enkele manier dan ook gerept wordt over de Tweede Wereldoorlog, de holocaust, en/of andere slachtoffers van die vreselijke oorlog en de walgelijke nazi's.
Chris Janssen van Wageningen45 - de organisatie die de oorlogsherdenking aldaar organiseert - is bepaald niet te spreken over het lied van Kinderen Voor Kinderen. Er is, zegt hij "erg veel voorzichtigheid" mee betracht. "Het kan nu gaan over elk overlijden in je leven."
Afgelopen week werd het liedje plus bijbehorende clip online gelanceerd. Op 4 mei gaat het kinderkoor het nummer luidop zingen in Madurdam. Maar er is een klein probleempje mee, aldus Janssen. "We herdenken op 4 en 5 mei oorlog en oorlogsslachtoffers." En dus niet mensen die over het algemeen doodgaan aan wat voor oorzaak dan ook.
Journalist Natascha van Weezel denkt daar net zo over. "Het gaat niet alleen om de Joden, maar ook de Roma en Sinti, en om Indonesië. Als je niet meer weet en benoemt waar 4 en 5 mei aan refereren, dan heeft het woord vrijheid ook geen betekenis meer," zegt zij.
Natuurlijk is het CIDI ook heel boos, maar dat is minder interessant. Het CIDI is immers altijd boos als iemand ook maar iets zegt of doet waar het CIDI niet blij mee is. 
Maar Janssen en Van Weezel hebben natuurlijk wel degelijk gelijk. Het is totaal van den gekke dat een 4 mei-lied over heel veel dingen gaat... maar niet over de Tweede Wereldoorlog. 
Jongens, we doen 4 mei in eerste instantie vanwege de Tweede Wereldoorlog. Het is al te belachelijk voor woorden dat er steeds meer groepen en 'slachtoffers' en 'doden' bij zijn gekomen, maar wat Kinderen Voor Kinderen nu doet is al helemaal knetter.
Overigens is de tekst van het lied natuurlijk sowieso belachelijk. "Over vrijheid zonder grenzen" wordt er gezongen in een land waar de vrijheid steeds meer begrensd wordt. En trouwens, vrijheid moet natuurlijk altijd enigszins begrensd zijn, al was het maar dat je niet ánderen mag beschadigen. "Je mag vinden wat je vindt," wat een belachelijk cliché is. En dan: "Twee minuten stilte voor wie er niet meer is. Twee minuten stilte voor herdenken en gemis. Het verhaal achter de tranen, leert nu ieder kind. Je mag zijn wie je graag wilt zijn. En je mag vinden wat je vindt." Dan heb ik het nog niet eens gehad over: "Samen staan we sterker, met de handen in elkaar." 
Ah ja, vrijheid blijheid, individualisme, maar je moet je wel conformeren en 'samen' zijn - oftewel het collectief dienen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Wanstaltiger, meer cliché en belachelijker dan dit wordt het sowieso niet. En niet alleen maar om omdat het kinderlied niets meldt over de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van de holocaust/genocide/massamoord op verschillende groepen... maar ook omdat de tekst als een pannenkoek op een drumstel slaat.
Afijn, de reden dat dit gebeurt is, natuurlijk, dat tegenwoordig iedereen overal bij betrokken moet worden, en zich erbij betrokken moet voelen. Het gevolg is dat zaken zo algemeen worden gemaakt, dat het totaal geen waarde meer heeft - en volkomen los wordt gekoppeld van tradities. Daarom doet Kinderen Voor Kinderen dit. Elk kind moet zich ermee verbonden voelen, ook kinderen van een komaf die niets te maken hadden met de Tweede Wereldoorlog. Het gevolg is dat 4 en 5 mei uiteindelijk straks nergens écht meer over gaan - en ons zelfs déze traditie is afgenomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten