frits bosch column

-Frits Bosch- Joden doorzien niet waar het antisemitisme vandaan komt

Opiniefeb 02 2023, 9:00
In Nederland wordt de Holocaust op geregelde momenten herdacht. Het staat in het teken van “dit nooit weer.” De voorzitter van het Auschwitz comité Jacques Grishaver noemt tijdens een herdenking dat in het Nederlandse parlement antisemitisme voorkomt en complottheorieën, terwijl hij dan naar een rechtse politieke partij kijkt.
Ik vraag me af of Joden wel voldoende begrijpen waar het gevaar vandaan komt. In het Britse parlement zit het gevaar vooral bij Labour, zoals bekend. In Nederland zien we dat de Holocaust ingezet wordt om politieke redenen, om rechtse politieke partijen van fascisme te kunnen beschuldigen. Een dergelijk misbruik van de Holocaust is uiterst verwerpelijk. Begrijpen joden dat? Ze lijken niet te doorzien dat iedere partij die zich uitspreekt over groepen in plaats van over individuen een eerste stap naar Auschwitz zetten. Dergelijke partijen kiezen voor een fascistoïde benadering. Joden zijn het slachtoffer geworden van collectieve discriminatie. Ook positieve collectieve discriminatie is fascistoïde, want het betekent dat ook negatieve collectieve discriminatie optreedt. Voorbeeld. Vrouwenquota, bedoeld om vrouwen collectief positief te discrimineren, betekenen dat mannen collectief negatief gediscrimineerd worden. De lakmoesproef is simpel: is sprake van collectief of individueel discrimineren? Als sprake is van collectief discrimineren is de vervolgvraag: heeft een marxistische of fascistoïde achtergrond of een combinatie van beiden, wat ik noem marcistisch. Bij identitypolitics is sprake van marcisme. Het is marxistisch in de benadering, er wordt immers uitgegaan van collectief slachtofferschap, terwijl het handelen en gedrag fascistoïde is met gebruik making van uitsluiting en cancel culture, waarbij ook de Holocaust politiek wordt ingezet. Mijn indruk is dat Joden dit onvoldoende doorzien. Grishaver zou moeten begrijpen dat zijn heil niet komt van politiek correct Neder. Het is politiek correct Nederland antisemitisten naar Nederland heeft gehaald via de massa immigratie. Bekende joodse Nederlanders kijken naar rechtse politieke partijen voor antisemitisme.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Mijn oproep aan Joden is om te doorzien dat antisemitisme anders is dan voorheen. Het komt niet meer op laarzen maar op kousenvoeten en vanuit een onvermoede richting.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten