1024px Stembureau_Winterswijk_ GR2018

Uitslag herindelingsverkiezingen Voorne aan Zee: Het partijkartel heeft geen meerderheid

Binnenlandnov 24 2022, 12:00
Gisteren waren in de gemeenten Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne herindelingsverkiezingen voor de nieuwe fusiegemeente Voorne aan Zee. De drie gemeenten fuseren op 1 januari 2023. De nieuwe raad bestaat uit 35 zetels. De grote winnaars zijn de lokale partijen. En BVNL en FVD komen respectievelijk met 2 zetels en 1 zetel in de gemeenteraad.
Inwonersbelang Voorne (IBV) is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen met 11 zetels in de nieuwe raad. De VVD volgt met 6 zetels, de combinatie van GroenLinks PvdA met 4 zetels. Het CDA en Partij Voorne aan Zee komen met drie zetels in de gemeenteraad. Lokale partij ONS Brielle komt met twee zetels de raad binnen. Ook D66 en BVNL hebben twee zetels behaald. Forum voor Democratie en Vrij Voorne behalen allebei één zetel.
De lokale partijen halen dus samen 16 zetels. En met de zetels van BVNL en FVD erbij kunnen ze het partijkartel buitenspel zetten. Het opkomstpercentage van 38% laat ook hier zien dat het vertrouwen in de democratie erg laag is. Het is erg knap dat BVNL en FVD toch zetels hebben behaald. Er kan nog een kleine verschuiving plaats vinden door de verdeling van de restzetel.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
BVNL is meer dan tevreden met deze uitslag
Vanuit Den Haag reageert BVNL-voorman Wybren van Haga meer dan tevreden op het resultaat. “BVNL staat op de kaart. Een fantastische opmaat voor ons richting de Provinciale Statenverkiezingen van maart, waar wij in alle provincies meedoen.” Dit moet voor BVNL naar meer smaken.
“We willen onze kiezers bedanken. Deze uitslag schept een grote verantwoordelijkheid,” aldus BVNL-lijsttrekker Melissa de Rijke in een eerste reactie. “We kunnen nu werk maken van het behoud van de eigen identiteit van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.“ BVNL keert zich mordicus tegen de komst van twee torenhoge windturbines bij Brielle en Zwartewaal. Ook wil de partij af van het ridicule plan van de aanleg van een groot zonnepark en het doortrekken van de metrolijn naar Hellevoetsluis. “We gaan aan de slag om zoveel mogelijk punten uit ons verkiezingsprogramma in de raad te realiseren”, aldus De Rijke die ervoor wil zorgen dat inwoners uit de eigen gemeente voorrang krijgen bij het kopen van een woning en het huren van een huis. “Ophouden met voorrangsverklaringen voor statushouders en het huisvesten van asielzoekers”.
FVD is blij dat zij hun kiezers nu ook in Voorne aan Zee kunnen vertegenwoordigen
Fractievoorzitter Erik Hoogzand: 'Geweldig dat Forum voor Democratie nu ook haar geluid zal laten horen in onze gemeente. Onze fractie gaat zich de komende 4 jaar keihard inzetten voor onze inwoners'.
Forum voor Democratie zal zich inzetten om de fusie terug te draaien en zich verzetten tegen het onzinnige klimaatbeleid en de stikstofmaatregelen. FVD zal er alles aan doen om te voorkomen dat er AZC's in Voorne aan Zee komen. Uiteraard staat FVD open voor samenwerking met alle gekozen fracties en feliciteert FVD de fracties met het behaalde verkiezingsresultaat. Dit is een goed begin voor FVD op Voorne aan de Zee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten