Verdubbeling van openstaande vacatures bij zorginstellingen, het is wachten op een zorginfarct

Carlo van Remortel

Carlo van Remortel

Verdubbeling van openstaande vacatures bij zorginstellingen, het is wachten op een zorginfarct

De zorg sector krijgt het zwaar, het aantal openstaande vacatures loopt steeds verder op. In drie jaar tijd is het aantal vacatures verdubbeld! Dit blijkt uit cijfers van het CBS die vannacht naar buiten zijn gekomen.

Daarin staat dat er zo’n 22.000 vacatures open staan. In 2019 waren dat er 10.000. Over de gehele zorg en welzijnssector ontstaan er te korten met als gevolg dat de kwaliteit van zorg hard achteruit gaat. ,,Het betekent dat we te weinig capaciteit hebben om de zorg te leveren die gevraagd wordt”, Aldus Bart Berden van het Radboud UMC. ,,Arts-assistenten, jonge afgestudeerden die een ziekenhuis draaiende houden: daar is landelijk een groot tekort aan. Maar we zien tevens achterstanden bij het automatiseren, digitaliseren en de administratie. Daar zijn ook moeilijk mensen voor te vinden.”

De digitalisering in de zorg zou de tekorten deels op moeten kunnen vangen. De vraag is alleen in hoeverre dat de kwaliteit van de zorg waarborgt. Maar ook geeft Berden aan dat dat de personeelskosten stijgen voor zorginstellingen. Om zo te voorkomen dat de leegloop in de zorg niet verder zal toenemen. Ook de ziekenhuizen lopen tegen hogere kosten aan vanwege onder andere de hoge energieprijzen.

Volgens Berden zitten we midden in een zorginfarct en vreest hij voor de wintermaanden waarbij mensen vaker ziek worden en daarmee de drukte zal toenemen. Daar komt bij dat de lange wachtlijsten ook niet minder zullen worden en dat de kwaliteit van de zorg ook zal dalen. Een zeer zorgelijke situatie.

Maar er zijn gelukkig uitzonderingen. Niet overal is er een krapte, zo heeft het Boxmeerse Maasziekenhuis totaal geen tekorten. Echter, het Radboud UMC in Nijmegen zit met het handen in het haar. Daar staan namelijk momenteel zo’n 150 vacatures open en het tekort is en blijft een probleem, zeker met het griepseizoen in aantocht.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
zorg personeelstekort vacatures

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer