Viroloog Koopmans: "Op nieuwe pandemie zijn we niet voorbereid, corona blijft endemisch"

Viroloog Koopmans: "Op nieuwe pandemie zijn we niet voorbereid, corona blijft endemisch"

Vandaag is het precies drie jaar geleden dat in Nederland de eerste coronabesmetting werd vastgesteld. Ondanks de afgenomen aandacht voor het virus, blijft het aanwezig. Alleen is het nu getransformeerd in een stevige griep. Viroloog Marion Koopmans waarschuwt dat we niet voorbereid zijn op een eventuele nieuwe pandemie.

Volgens Koopmans is het coronavirus endemisch geworden, wat betekent dat het virus blijft bestaan en vergelijkbaar is met griepvirussen. Het is iets waar we rekening mee moeten houden en wat we niet moeten onderschatten. Maar dankzij de vaccinaties zijn de effecten van een besmetting wel veel minder groot. "Heel veel mensen zijn óf gevaccineerd óf hebben het virus gehad óf allebei. Daardoor hebben ze een vorm van immuniteit. Maar als ze het krijgen, worden ze minder ziek", aldus Koopmans.

Toch blijft het belangrijk om alert te blijven en ons voor te bereiden op een eventuele nieuwe pandemie volgens Koopmans. "We moeten ons niet alleen richten op dit virus, maar ook op andere virussen die in de toekomst kunnen opduiken", waarschuwt zij. "We moeten investeren in wetenschappelijk onderzoek en zorgen dat we de juiste middelen en kennis in huis hebben om snel te kunnen reageren op een nieuwe pandemie."

De viroloog benadrukt dat we lessen moeten trekken uit de huidige coronapandemie en moeten zorgen dat we beter voorbereid zijn op toekomstige uitbraken. "Het is belangrijk dat we leren van deze crisis en ons voorbereiden op wat er nog kan komen. We moeten niet denken dat we er nu zijn en achterover leunen."

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Ongelooflijk dat Koopmans de angst erin blijft houden. Niet gek natuurlijk het is haar verdienmodel. De overheid maakt hier gretig gebruik van. Wie de bevolking met angst weet te knechten heeft de macht.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer