Zorgelijk! 58% van de Nederlanders heeft geen religie

Zorgelijk! 58% van de Nederlanders heeft geen religie

Het nieuws dat 58% van de Nederlanders aangeeft "niet religieus" te zijn, is zorgwekkend. Dit is het hoogste percentage ooit en een jaar geleden was het nog maar 55%. Zelfs in 2010 was het percentage "niet religieus" nog maar 45 procent. De ontkerkelijking van onze samenleving is een zorgelijke ontwikkeling met verschillende nadelen.

Ten eerste heeft religie vaak een sterk verbindende rol binnen een gemeenschap. Het biedt een gemeenschappelijk doel en een gedeelde set van waarden en normen waar mensen zich aan kunnen houden. Als steeds meer mensen hun religie verliezen, kan dit leiden tot een gevoel van vervreemding en een gebrek aan gemeenschapsgevoel.

Daarnaast kan het verlies van religie ook leiden tot een gebrek aan moreel kompas. Religie kan mensen helpen om hun morele waarden en overtuigingen te bepalen en te leiden. Als mensen hun religie verliezen, kunnen ze zich misschien minder verbonden voelen met bepaalde morele codes en kan dit leiden tot een gebrek aan morele richting en een toenemend gevoel van morele relativisme.

Bovendien kan het verlies van religie ook leiden tot een gebrek aan zin en betekenis in het leven. Voor veel mensen biedt religie een bron van troost en betekenis in tijden van verdriet en moeilijkheden. Als mensen hun religie verliezen, kunnen ze het gevoel hebben dat ze geen steun hebben in moeilijke tijden en kan dit leiden tot een gevoel van hopeloosheid en een gebrek aan zin in het leven.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Tot slot kan het verlies van religie ook leiden tot een gebrek aan discipline en zelfbeheersing. Religie kan mensen helpen om zichzelf te beheersen en hun emoties en impulsen in toom te houden. Als mensen hun religie verliezen, kan dit leiden tot een toenemend gebrek aan discipline en zelfbeheersing, wat kan leiden tot problemen op het gebied van gezondheid, relaties en professionele prestaties.

Het is duidelijk dat de ontkerkelijking van onze samenleving een zorgelijke ontwikkeling is met verschillende nadelen. Het is belangrijk dat we werken aan het behoud van religie in onze samenleving om deze negatieve gevolgen te voorkomen.

Overigens komt de daling vooral doordat Rooms-Katholieken hun geloof inruilen voor... nietsisme. Onder protestanten daalt het ook, maar minder snel. Moslims blijven staan op zo'n 5 procent. En "overig" blijft ook stabiel met zo'n 6 procent.

Volg mij op Twitter.

Lees meer over:
Religie islam Christendom kerk

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer