united states gd7ffec395 1920

49-jarige man veroordeeld tot 14 jaar cel voor bestorming van het Capitool in 2021: Hoogste straf tot nu toe

Buitenlandmei 06 2023, 13:00
Een man uit Kentucky, Peter Schwartz, is veroordeeld tot veertien jaar cel voor zijn aandeel in de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021. Deze straf is de hoogste tot nu toe in de vele zaken rondom de Capitoolbestorming. Schwartz, een 49-jarige lasser, viel politieagenten aan met pepperspray en een stoel toen hij, samen met zijn vrouw, deelnam aan de bestorming. Hij had al een uitgebreid strafblad en was op 6 januari voorwaardelijk vrijgelaten. Justitie had een straf van 24 jaar en zes maanden geëist.
Rechter Amit Mehta omschreef Schwartz als "een soldaat tegen de democratie" die deelnam aan "de grootste chaos in de geschiedenis van het land". Eerder veroordeelde Mehta al een voormalig politieagent die een agent aanviel tijdens de bestorming tot tien jaar cel, wat tot dan toe de hoogste straf was voor het bestormen van het Capitool. Schwartz verklaarde in de rechtszaal spijt te hebben van zijn daden, maar Mehta geloofde hem niet omdat hij eerder geen berouw had getoond. "Je bent geen politieke gevangene", zei Mehta tegen Schwartz. "Je bent niet iemand die zich verzet tegen onrecht of die vecht tegen een autocratisch regime."
Bij de bestorming van het Capitool kwamen vier bestormers en een agent om het leven, en raakten meer dan honderd politieagenten gewond. Meer dan duizend mensen zijn aangeklaagd voor hun rol bij de bestorming, waarvan er ongeveer 500 zijn veroordeeld. In de zaak tegen de leider van de "Oath Keepers", Stewart Rhodes, heeft het OM 25 jaar cel geëist. Vorig jaar werd Rhodes door een jury schuldig bevonden aan "opruiende samenzwering" en andere aanklachten rond de bestorming van het Capitool. De jury achtte bewezen dat hij leden van de Oath Keepers had opgeroepen om koste wat kost de machtsoverdracht van Trump aan Joe Biden tegen te houden.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten