mecca g4a56bffa5 1920

King Saud Universiteit (KSU) benadert Nederlandse topwetenschappers om imago van Saudische regime te verbeteren

Buitenlandmei 06 2023, 14:00
Topwetenschappers in Nederland zijn door de King Saud Universiteit (KSU) benaderd met aantrekkelijke aanbiedingen om de internationale ranglijst van de universiteit te verhogen. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat twee Nederlandse wetenschappers zijn ingegaan op het aanbod, terwijl anderen het afwezen. De KSU probeert via het aantrekken van internationale topwetenschappers het imago van het Saudische regime te verbeteren.
Een van de wetenschappers die het aanbod afwees, hoogleraar bodembiologie Jan Willem van Groenigen, zegt dat hem 70.000 dollar per jaar is aangeboden voor samenwerking in een vakgebied dat niet het zijne is. Hij vond dit nogal vreemd en is niet op het aanbod ingegaan. De hoogleraar zou niet naar Saudi-Arabië hoeven te verhuizen, maar wel het instituut waarvoor hij hoofdzakelijk werkzaam is, de Wageningen University & Research (WUR), veranderen in de KSU en de KSU als eerste universiteit noemen in drie publicaties per jaar.
Hoogleraar levensmiddelentechnologieën Vincenzo Fogliano bevestigt dat hij wel op het aanbod is ingegaan. Hij vermeldde de KSU als hoofdwerkgever na een deal met de Saudische instelling, maar kreeg geen salaris van de Saudi's. Volgens Fogliano ging de vergoeding naar de WUR en is het aanpassen van de hoofdwerkgever onderdeel van de strategie van de universiteit. Emeritus hoogleraar Teun Boekhout is ook op het aanbod ingegaan en ontvangt nu persoonlijk "significant geld".
De Nederlandse universiteit is een onderzoek gestart en neemt afstand van wetenschappers die hun primaire affiliatie hebben veranderd naar de KSU. In Spanje zijn wetenschappers geschorst na het aangaan van een deal met de Saudische universiteit. Saudi-Arabië probeert al langere tijd zijn imago op te poetsen door te investeren in onder meer grote sporttoernooien en het strikken van internationale wereldsterren als ambassadeurs.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten