armand1

-Armand Sag- Turkije-update: een keiharde oorlogen tegen... kindercreches

Buitenland29 nov , 8:30

Voor De Dagelijkse Standaard (DDS) schrijft academicus Armand Sag om de dag een rapportage over wat er in Turkije gebeurt. Dat is van groot belang voor ons in Nederland, aangezien Turkije een sleutelpositie vervult in de immigratiestromen van het Midden-Oosten naar Europa, vanwege het simpele feit dat Turkije het tweede leger van de NAVO is, en natuurlijk omdat er veel Nederturken zijn die een band hebben met Turkije. Daarnaast is Turkije een regionale supermacht in het Midden-Oosten. Vandaag in het Turkse nieuws: Turkije wil steun van Erdogans nieuwe beste vriend Mark Rutte in de strijd tegen terrorisme, en de AKP wordt ervan beschuldigt dat de partij een oorlog tegen... kindercreches voert in Istanbul.

'Israël stoppen'

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft in een kabinetstoespraak gezegd dat het geweld van Israël gestopt moet worden. Ondertussen is het bericht dat Israël en Libanon een staakt-het-vuren hebben bereikt, veel mensen verbaasd. Verder benadrukte Erdoğan dat Turkije veel meer hulp geeft aan Gaza, Libanon, en Palestina dan openbaar wordt gemaakt.

Israël voelt inmiddels de druk van de internationale gemeenschap opgevoerd worden, onder andere door het arrestatiebevel dat uitgevaardigd is door het International Strafrechthof in Den Haag voor de Israëlische premier Netanyahu. Israël reageerde hierop door zijn eigen krant Haaretz te censureren en verder aan banden te leggen vanwege de kritische houding van Haaretz op Israël.

Bescherming van vrouwen

Erdoğan reageerde ook op het terugtrekken van Turkije uit het Verdrag van İstanbul wat bedoeld is om vrouwenrechten meer te beschermen. Volgens Erdoğan is dit niet met verdragen te bereiken maar alleen met ingevoerde wetten. Het Verdrag staat onder druk omdat hierin sprake is van positieve discriminatie naar vrouwen toe. Zo moeten misdaden gepleegd tegen vrouwen veel zwaarder gestraft worden en dit bemoeilijkt het gelijkheidsbeginsel dat alle mensen gelijk zijn, vindt Erdogan.

Kwijtschelding zorgschulden

AKP-fractievoorzitster Leyla Şahin Usta heeft aangekondigd dat schulden die voortkomen uit de Genel Sağlık Sigortasi (de Algemene Zorgverzekering) kwijtgescholden zullen worden. Het gaat om meer dan twee miljard Turkse Lira aan premies die kwijtgescholden worden. Hiermee wil ze de krimpende economie en kwakkelende financiële situatie van Turkse burgers deels tegemoet komen.

Hoger minimumloon

De aangekondigde verhoging van het minimuminkomen is nog steeds niet bekend gemaakt en er gaan zeker zes scenario’s rond variërend van 25% loonsverhoging tot wel 45% loonsverhoging. Aan de andere kant heeft Leyla Şahin Usta bekend gemaakt dat bepaalde medische onderzoeken juist niet meer vergoed gaan worden en de burger dit juist zelf moet bekostigen.

Veel Turken willen een hoger minimumloon omdat ze nauwelijks rond kunnen komen door de hoge inflatie. Het nadeel daarvan is dat hogere lonen ook weer voor een hogere inflatie zorgen, wat betekent dat er banen verloren gaan én het leven alsnog duurder wordt.

Oorlog tegen creches

Tussen oppositiepartij CHP en regeringspartij AKP is weer een discussie gaande over de sluiting van crèches. Volgens CHP wil AKP in İstanbul crèches sluiten die niet op de hand van AKP zijn.

AKP stelt echter dat de brief die zij gestuurd hadden naar gemeenten over het sluiten van onderwijsinstellingen, betrekking had op basisscholen en te maken had met scholen die door de gemeenten waren gebouwd. AKP stelt dat alleen het Ministerie van Onderwijs scholen mag openen en dat gemeenten hier geen zeggingsschap hebben. Volgens AKP staat het gemeenten vrij om schoolgebouwen te bouwen en deze hierna over te hevelen naar het Ministerie van Onderwijs, maar mag de gemeente geen eigen scholen openen.

CHP had hierover een zaak aangespannen bij het Constitutioneel Hof in Turkije maar heeft deze verloren. Volgens het Hof had CHP basisscholen opgericht vanuit de gemeente maar deze onjuist ‘crèche’ genoemd.

CHP-burgemeester van İstanbul Ekrem İmamoğlu stelt dat zijn gemeente dit had gedaan omdat AKP het had nagelaten te doen vanuit het Ministerie. De sociaaldemocraat stelden dat ze de crèches geopend hadden zodat meer vrouwen konden werken. CHP gaat verder en onderstreept dat ze juist opdracht hadden gekregen om de crèches te sluiten maar dit geweigerd hebben; het zou dus niet gaan om basisscholen.

Toen de huidige Minister van Milieu, Urbanisatie, en Klimaatverandering, Murat Kurum, AKP-kandidaat was voor de functie van burgemeester van İstanbul, had hij de verkiezingsbelofte gedaan dat elke wijk in İstanbul een eigen crèche zou hebben. Het is onduidelijk waarom AKP nu zijn eigen verkiezingscampagne ondermijnt en juist crèches sluit terwijl er behoefte is aan meer crèches in İstanbul.

Erdogan en Rutte: BFF's

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft gesproken met de Nederlandse secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte. Er is vooral gesproken over het stopzetten van de oorlog in het Midden-Oosten en Oekraïne. Daarnaast heeft Turkije gevraagd om steun voor het organiseren van de volgende NAVO-top in 2026.

Turkije wil ook samen met de NAVO optreden tegen terreur en terreurgroepen. Tot nu toe hadden de NAVO en Turkije tegenstrijdige belangen van het bestrijden van sommige terreurgroepen. Zo wilde NAVO terreurgroepen in Syrië in steunen maar werden de geleverde NAVO-wapens gebruikt om aanslagen in NAVO-lid te plegen door dezelfde groepen.

Armand Sağ (Utrecht, 1984) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast studeerde hij Turkologie (minor) en Internationale Betrekkingen (master) aan de Universiteit Utrecht. Hij is momenteel bezig met zijn proefschrift “Historiography and nation-building in modern Turkey” ter verkrijging van de graad van doctor (Ph.D.) terwijl hij werkt als senior onderzoeker bij het Instituut voor Turkse Studies in Utrecht. In dat kader zijn al verscheidene publicaties van zijn hand verschenen: Historie en Meer: Overpeinzingen van een historicus (2011), Omwentelingen in het Midden-Oosten: Perceptie en Gevolgen (2012; als co-auteur), Leergrammatica van het Turkije-Turks: Antwoorden (2013), Nation-building and historiography in modern Turkey: Anatolia, the Balkan and geographical emphasis (2015), Erdoğan: Perceptie, Reflectie, Analyse (2017, als co-auteur) en nog vele andere publicaties.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten