spain flag and police handcuffs 2022 11 14 16 26 37 utc

Bloedbad Benidorm voorkomen: IS-aanhanger plande een terroristische aanslag met machinegeweer op westerse strandbezoekers

Buitenlandjan 29 2023, 15:00
Een geradicaliseerde Spanjaard is eerder deze week door de Spaanse politie opgepakt. De 28-jarige man met een Marokkaanse achtergrond was van plan om een terroristische aanslag te plegen in Benidorm.
Spaanse media melden dat de lokale veiligheidsautoriteiten informatie hebben verstrekt waarin duidelijk wordt dat er een 28-jarige man is aangehouden. De Spaanse politie heeft in het onderzoek samengewerkt met de Amerikaanse veiligheidsdienst. De verdachte zou een aanval hebben voorbereid om op het drukbezochte strand van Benidorm met een machine geweer een grote ravage aan te richten.
De federale politie liet na de aanhouding weten dat de verdachte al eerder is aangemerkt als gewelddadig, agressief en geradicaliseerd. De 28-jarige man zou volgens de politie aanhanger zijn van terreurbeweging Islamitische Staat. Ook weet de politie te vertellen dat de verdachte actief was op het dark web en daar veelvuldig gebruik van maakte. De man zocht op het dark web naar wapens en ook naar handleidingen voor het gebruik van explosieven.
De Spaanse strandplaats Benidorm is een populaire vakantiebestemming voor veel Europeanen, ook Nederlanders komen er graag. Het is dan ook niet vreemd dat een IS-aanhanger er voor kiest om een aanslag te plegen op een plek waar veel ‘westerlingen’ komen.
De dreiging van geradicaliseerde IS-aanhangers zijn ook in Nederland aan de orde van de dag. Eerder werd er nog een voormalig veiligheidschef aangehouden in Arkel die als vluchteling ons land was binnen gekomen. De IS’er woonde al sinds 2019 in alle rust in Nederland. In totaal zijn er in Nederland al meer als 10 IS’ers opgepakt.
Met een asielcrisis die dreigt te escaleren is het aannemelijk dat er vandaag de dag nog steeds geradicaliseerde IS’ers als vluchteling ons land binnen komen. De VVD heeft eerder al aangegeven het asielbeleid te gaan aanpakken maar het is dan ook verkiezingstijd en over een paar weken horen we er niks meer over.  
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten