BREEK: Britse rechter geeft bevel om Julian Assange uit te leveren aan de VS

BREEK: Britse rechter geeft bevel om Julian Assange uit te leveren aan de VS

Een Britse rechter heeft de autoriteiten bevolen om Wikileaks-oprichter Julian Assange uit te leveren aan de Verenigde Staten. Daar gaat hij mogelijk terechtstaan voor "spionage" omdat hij oorlogsmisdaden publiek heeft gemaakt. Als hij schuldig bevonden wordt kan hij veroordeeld worden tot 175 jaar gevangenisstraf.

De Amerikaanse poging om Julian Assange uitgeleverd te krijgen lijkt resultaat te boeken. De Australiër heeft vandaag namelijk te horen gekregen van een Britse rechter dat hij inderdaad uitgeleverd dient te worden. Amerika wil dat omdat hij jaren geleden informatie over Amerikaanse oorlogsmisdaden in het Midden-Oosten en Guantanamo Bay publiek maakte.

De zaak tegen Assange is één die voor heel veel passie zorgt. Zijn voorstanders zijn ervan overtuigd dat de Amerikanen hun best doen om op deze manier hun eigen oorlogsmisdaden te verhullen. "Ze zijn op illegale wijze landen Irak en Afghanistan binnengevallen en Amerikaanse soldaten hebben zich schuldig gemaakt aan marteling," aldus de kant van Assange.

"Hij is een journalist. Een journalist wordt vastgezet ... omdat hij de waarheid gepubliceerd heeft; de waarheid dat een supermacht onschuldige burgers vermoordde."

Natuurlijk is het ronduit vreemd dat een supermacht een man die functioneert als journalist wil vervolgen "spionage" beschuldigingen. Journalisten publiceren altijd informatie die de zittende macht onwelgevallig is. Of nou ja, ze zouden dat moeten doen. Dat is hun taak. Als ze daarbij gebruik moeten maken van geheime documenten, so be it. Het is aan de overheid zelf om die informatie geheim te houden. Als een journalist ze eenmaal in handen heeft is het fair play voor hem om die publiek te maken - zéker als het om heel serieuze zaken als mogelijke oorlogsmisdaden gaat.

Dit is dan ook waarom grote magazines als The Atlantic zich heftig verzetten tegen deze op handen zijnde uitlevering én de vervolging van Assange in het algemeen.

Steun DDS en help ons in de lucht te blijven: doneer eenmalig of maandelijks via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem!

En toch gaat het (vrijwel zeker) gebeuren. Assanges advocaten kunnen nog bezwaar aantekenen tegen dit besluit, maar steeds weer kiezen rechters de kant van de Amerikaanse autoriteiten. 'Zorgwekkend' is een understatement van jewelste.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer