China intimideert dissidenten in de Verenigde Staten

China intimideert dissidenten in de Verenigde Staten

China gebruikt in de Verenigde Staten dezelfde spionage tactieken die de Sovjet Unie in de jaren 80 van de vorige eeuw gebruikten. De Sovjets spioneerden en intimideerden erop los bij dissidenten. De Chinezen hebben vandaag de dag deze kunst helemaal overgenomen.

Als je Netflix hebt dan ken je waarschijnlijk wel de serie The Americans. Deze serie gaat over KGB-agenten Mischa en Nadezhda werden in de Sovjet-Unie getraind om daarna op het einde van de jaren zestig in de Verenigde Staten te gaan wonen onder de namen Philip en Elizabeth Jennings. Overdag werken ze als reisagenten en 's nachts werken ze als spionnen. De gegevens die ze verzamelen bij hun infiltraties in de politieke wereld van Washington D.C. geven ze door aan hun KGB-contactpersoon. Dit verhaal is nu werkelijkheid geworden maar dan met Chinezen in de hoofdrol.

Er zijn vijf Amerikanen, waaronder twee van Chinese afkomst, gearresteerd wegens medeplichtigheid aan transnationale repressie in opdracht van de Chinese staat. Transnationale repressie is vervolging en intimidatie van in het buitenland verblijvende critici door autoritaire regimes. Het is nieuw beleid van Amerika om dit tegen te gaan. De wokisten zien hier natuurlijk weer Asian hate-crimes in. Deze vorm van opsporing vinden zij racisme en discriminatie, omdat de nadruk ligt op mensen met een Chinese afkomst.

Opvallend is dat China Amerikaanse privédetectives inhuurt om het voorwerk te verrichten. Mocht zo'n detective geen informatie vinden om het slachtoffer te kunnen intimideren. Dan schuwen de Chinezen autoriteiten er niet voor om harde middelen te gebruiken om dissidenten het zwijgen op te leggen. De opdrachtgevers geven privé detectives opdracht om hardere methodes te gebruiken, de zogeheten honeytraps. ‘Regel een meisje, iets met prostitutie (...) sla hem tot hij niet meer kan meedoen met de verkiezingen. (...) Een auto-ongeluk, dan is hij helemaal kapot.’ Van chantage tot dodelijk geweld. Dit baart de Amerikaanse overheid zorgen.

De vraag rijst natuurlijk niet of het in Nederland ook gebeurt. Het gebeurt hier ook daar moeten we niet naïef in zijn. Hopelijk heeft de AIVD dit goed in beeld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties