945px Ronald Plasterk op Prinsjesdag 2014

Ronald Plasterk wil dat het stikstofplan in de prullenbak gegooid wordt: Het gaat goed met de natuur!

Politiekjul 15 2022, 9:08
PvdA-prominent en voormalig minister (van Onderwijs) Ronald Plasterk vindt het totaal belachelijk dat Den Haag zo geobsedeerd is met "stikstof." Want, schrijft hij in een nieuwe column het gaat eigenlijk gewoon hartstikke goed met de Nederlandse natuur. "Waar voorheen alleen dennen groeiden, groeien nu ook sparren en loofbomen, en, zo legde een bioloog uit in het NOS Journaal, diversiteit betekent dat de natuur beter weerbaar wordt tegen schommelingen in omstandigheden, een gezonde situatie," aldus Plasterk. 
Uit de Zevende Bosinventarisatie blijkt dat het prima gaat met de Nederlandse bossen. En Ronald Plasterk is daar blij mee. Alleen is het voor het kabinet wél slecht nieuws, stelt hij met opvallende eerlijkheid in zijn column voor De Telegraaf, want dat neemt allerlei "draconische maatregelen" om boeren het leven onmogelijk te maken en Schiphol gedwongen te laten krimpen, "allemaal gemotiveerd met een alarmistisch verhaal dat onze natuur achteruitholt en op instorten staat." 
Dat klopt dus niet. Dat blijkt totaal niet uit deze inventarisatie. Sterker nog, uit dat onderzoek blijkt dat het beter gaat dan lang het geval is geweest. De biodiversiteit neemt toe. De natuur wordt bestendiger.

Plasterk vs. Kaag

Ook Sigrid Kaag krijgt een klap van Plasterk. Op haar ministerie hebben ambtenaren namelijk uitgerekend dat zelfs als je de geschifte stikstofdoelen van dit kabinet wilt halen, dat het vele malen goedkoper kan. Maar, schrijft Plasterk, Kaag "toonde zich not amused" over die berekening. Zij beweerde dat het niet af was en ook niet politiek afgehecht.
"Kaag zal er zeker ook voor zorgen dat het niet ’afgehecht’ wordt. Stel je voor, er zou geld vrijkomen: dat geld zou je kunnen gebruiken om de koopkracht van mensen te herstellen (’Wie zijn die mensen?’), daar moet je toch niet aan denken! ’We moeten beseffen dat we samen een stukje armer zullen worden’, zei minister Kaag deze week beslist," aldus Plasterk supersterk.

Weg ermee

Zijn conclusie is dat aangezien de berekeningen van de kabinetsplannen niet kloppen, alles te duur is, er geen steun voor is vanuit de bevolking - en om nog een duizend andere redenen - de regering het plan in de prullenbak moet gooien. Als er al iets gedaan wordt qua stikstof, dan moet er een totaal nieuw plan komen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
En daar valt helemaal niets op aan te merken - behalve dan, misschien, dat zo'n plan in het geheel niet nodig is.
Exit question: wanneer wordt Plasterk geroyeerd door de PvdA? Want dictator Attje Kuiken zal dit soort standpunten, die lijnrecht ingaan tegen de standpunten van haar stalinistische kornuiten, toch niet accepteren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten