chinese military delegation visits the military academy of the general staff of the russian armed forces 2023 04 17 01

Chinese Minister van Defensie benadrukt de noodzaak van dialoog en samenwerking met de VS

Buitenlandjun 04 2023, 15:00
In een opvallende toespraak tijdens de Shangri-La-dialoog in Singapore heeft de Chinese minister van Defensie, Li Shangfu, gewaarschuwd voor de verwoestende gevolgen van een conflict of confrontatie tussen China en de Verenigde Staten. Li noemde een dergelijke situatie een "ondraaglijke ramp" voor de wereld. Hij benadrukte echter ook de bereidheid van China om dialoog en samenwerking met de VS te zoeken, ondanks de bestaande spanningen.
De toespraak van minister Li omvatte verschillende belangrijke punten. Hij herhaalde de bekende standpunten van China, zoals de claim op Taiwan, die volgens hem van landsbelang is voor China. Li beschuldigde de VS en andere landen van inmenging in de interne aangelegenheden van China door Taiwan defensiesteun te geven en diplomatieke bezoeken op hoog niveau af te leggen. Hiermee verwees hij naar het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan in augustus vorig jaar.
Desondanks benadrukte Li dat China de voorkeur geeft aan dialoog boven confrontatie. Hij gelooft dat de wereld groot genoeg is voor China en de VS om samen te groeien en vreedzaam naast elkaar te functioneren. Hij erkende wel de verschillen in systemen en andere aspecten tussen beide landen. Dit was de eerste grote toespraak van Li sinds zijn benoeming in maart van dit jaar.
Hoewel Li de nadruk legde op dialoog en samenwerking, gaf hij ook een waarschuwing aan de VS. Hij citeerde een bekend Chinees liedje waarin staat: "Als vrienden ons bezoeken, verwelkomen we ze met goede wijn. Als jakhalzen of wolven komen, zullen we ze tegemoet treden met jachtgeweren." Deze uitspraak lijkt te impliceren dat China vastbesloten is om zich te verdedigen tegen eventuele vijandige acties van andere landen.
Op de vraag over een recent incident waarbij een Chinees gevechtsvliegtuig vlak voor de neus van een Amerikaans vliegtuig vloog, benadrukte Li dat landen zich niet zouden moeten mengen in de aangelegenheden van andere landen. Hij gaf aan dat het beter is om zich te concentreren op de eigen zaken. Dit standpunt is in lijn met het Chinese gezegde: "Bemoei je met je eigen zaken."
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten