shutterstock 2044650308

De desinformatie toespraak van de secretaris-generaal van de VN: Een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid

Buitenlandfeb 07 2023, 11:00
In een toespraak bij de VN heeft de secretaris-generaal van die zieke organisatie geëist dat individuele landen, bedrijven, toezichthouders en privépersonen actief zogenaamde "desinformatie en misinformatie" bestrijden. Dit is een directe aanval op de meningsvrijheid.
De recente toespraak van secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, over "desinformatie" is een schaamteloze aanval op het vrije woord en de vrije pers. Hij denkt dat hij het het beste weet en dat het zijn taak is om deze "desinformatie" te bestrijden. Dit is een roekeloze en gevaarlijke zet - een die de mensen van de wereld niet zouden moeten accepteren.
Ten eerste heeft de secretaris-generaal van de VN niet de autoriteit om te dicteren wat wel en niet online geuit kan worden. Dat is een zaak voor regeringen en toezichthouders, niet voor de VN. Bovendien is het oproepen tot een "integriteitscode" en tot sterkere hekken rond de vrije meningsuiting een directe poging om de informatie die beschikbaar is voor het publiek te controleren.
Ten tweede wordt "desinformatie" vaak gebruikt om andersdenkenden het zwijgen op te leggen. Door te beweren dat het zijn taak is die te bestrijden, geeft de secretaris-generaal van de VN in wezen legitimiteit aan de onderdrukking van informatie waarvan regeringen niet willen dat het publiek die kent.
Het voorstel van de secretaris-generaal van de VN is een directe bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Het is een schaamteloze poging om de informatie die beschikbaar is voor het publiek te controleren, en het is een grimmige herinnering dat de VN steeds autoritairder wordt.
De mensen in de wereld moeten zich verzetten tegen deze gevaarlijke stap. We mogen niet toestaan dat de VN de informatie waartoe we toegang hebben blijft controleren. We moeten vechten voor ons recht op vrije meningsuiting en vrije pers. We mogen niet toestaan dat de secretaris-generaal van de VN ons onze vrijheid van mening afneemt.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Een logische stap is dan ook om te pleiten voor een einde aan het lidmaatschap van de VN. Deze organisatie zou ooit bedoeld zijn geweest om "de wereldvrede te bevorderen." Dat doelt dient de VN helaas al lang niet meer. En dan zie je dit soort gekkigheden ook nog eens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten