Duitsland geeft groen licht voor verzending van Leopard-tanks naar Oekraïne door Polen

Duitsland geeft groen licht voor verzending van Leopard-tanks naar Oekraïne door Polen

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft zondag aangekondigd dat Polen zijn in Duitsland gebouwde Leopard-tanks naar Oekraïne wil sturen, ondanks het feit dat Duitsland dat zelf niet wil doen en geen toestemming geeft voor deze actie. "We zullen niet werkeloos toekijken hoe Oekraïne doodbloedt", schreef Morawiecki op Twitter.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft zondag echter aangegeven dat Duitsland geen bezwaar zal maken als Polen besluit zijn in Duitsland gemaakte tanks naar Oekraïne te sturen. "Op dit moment is het verzoek nog niet ingediend, maar mocht dat gebeuren dan zullen we niet dwarsliggen", aldus Baerbock in een gesprek met de Franse tv-zender LCI.

Journalist en Duitslandkenner Sietske Bergsma plaatst echter een kanttekening bij deze uitspraak. Bergsma stelt dat Duitsland niet wil dat het de schuld krijgt voor het verlies van een oorlog, dat door andere landen als chantagemiddel wordt ingezet, en dat het hier niet gaat om 'doorpakken' maar om een historisch pijnpuntje.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

De juichtweet van VVD Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans is veelzeggend over het geopolitieke niveau in ons parlement. Juichen dat er tanks worden geleverd zodat de oorlog in Oekraïne nog langer gaat duren. Wat nog eens duizenden jonge mensen het leven gaat kosten. Met als uiteindelijke resultaat dat Europa tientallen miljarden armer is en Oekraïne nog steeds niet gaat winnen. En daar staat deze volksvertegenwoordiger voor te juichen. In plaats van te roepen om 'doorpakken' en het sturen van wapens, zou Kamerlid Brekelmans zich moeten inzetten voor diplomatieke oplossingen en een einde aan geweld in Oekraïne. Daar heeft Europa en dus Nederland meer aan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer