4472530743 d404e20b2d c

Duitsland geeft groen licht voor verzending van Leopard-tanks naar Oekraïne door Polen

Buitenlandjan 23 2023, 12:00
De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft zondag aangekondigd dat Polen zijn in Duitsland gebouwde Leopard-tanks naar Oekraïne wil sturen, ondanks het feit dat Duitsland dat zelf niet wil doen en geen toestemming geeft voor deze actie. "We zullen niet werkeloos toekijken hoe Oekraïne doodbloedt", schreef Morawiecki op Twitter.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft zondag echter aangegeven dat Duitsland geen bezwaar zal maken als Polen besluit zijn in Duitsland gemaakte tanks naar Oekraïne te sturen. "Op dit moment is het verzoek nog niet ingediend, maar mocht dat gebeuren dan zullen we niet dwarsliggen", aldus Baerbock in een gesprek met de Franse tv-zender LCI.

Duitsland wil niet maar heeft ook geen zin om de schuld in de schoenen geschoven te worden voor het (onvermijdelijke) verlies van de oorlog. Historisch pijnpuntje dat door andere landen als chantagemiddel wordt ingezet. Met 'doorpakken' heeft het allemaal weinig te maken.

Ruben Brekelmans
Ruben Brekelmans
@rubenbrekelmans

Grote doorbraak! Minister van Buitenlandse Zaken #Baerbock zegt dat #Duitsland niet in de weg zal staan als #Polen Leopard tanks aan #Oekraïne levert. Vraag is nu of Bondskanselier #Scholz dit gaat bevestigen. En of Duitsland nu snel doorpakt en besluit ook zelf te leveren.

95
Reply
Journalist en Duitslandkenner Sietske Bergsma plaatst echter een kanttekening bij deze uitspraak. Bergsma stelt dat Duitsland niet wil dat het de schuld krijgt voor het verlies van een oorlog, dat door andere landen als chantagemiddel wordt ingezet, en dat het hier niet gaat om 'doorpakken' maar om een historisch pijnpuntje.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De juichtweet van VVD Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans is veelzeggend over het geopolitieke niveau in ons parlement. Juichen dat er tanks worden geleverd zodat de oorlog in Oekraïne nog langer gaat duren. Wat nog eens duizenden jonge mensen het leven gaat kosten. Met als uiteindelijke resultaat dat Europa tientallen miljarden armer is en Oekraïne nog steeds niet gaat winnen. En daar staat deze volksvertegenwoordiger voor te juichen. In plaats van te roepen om 'doorpakken' en het sturen van wapens, zou Kamerlid Brekelmans zich moeten inzetten voor diplomatieke oplossingen en een einde aan geweld in Oekraïne. Daar heeft Europa en dus Nederland meer aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten