52033625628 e41b090a5b z

Europese Unie krijgt gasboycot niet voor elkaar, weerstand onder lidstaten is te groot

Buitenlandmei 31 2022, 18:55
Na een olie- en een steenkoolboycot komt er niet ook nog een gasboycot tegen Rusland. Ondanks het feit dat de gasinvoer toch al sterk terugloopt is er te veel weerstand onder (niet-Baltische) lidstaten.
Als het aan de Baltische staten ligt dan komt er een volledig energieboycot. Zij zijn er heilig van overtuigd dat dit de Russische oorlogsmachine zal stoppen. Logisch dat ze daar voor pleiten, want zij zijn bang dat ze de volgende op Poetin's lijstje zijn.
Andere lidstaten zijn echter niet zo happig op dit idee. In dit AD-artikel wordt wel gesproken over "het belangrijkste EU-wapen" genaamd RepowerEU: het Commissieplan om energie schoner en goedkoper te maken en de afhankelijkheid van Rusland zo snel mogelijk af te bouwen. Er heerst dus een soort 'we doen al genoeg'-mentaliteit. Althans, zo verpakken de lidstaten het. Ze beginnen eindelijk te beseffen dat de sancties hun eigen burgers ook hard treffen.
Wat ook meespeelt is dat Brussel er alles aan doet om de ~21 miljoen ton graan die in Oekraïne ligt het land uit te krijgen. Via landroutes is dat duur en om dat via zee te kunnen doen moet men om tafel met Poetin. Dan helpt het natuurlijk niet om Rusland nog verder tegen je in het harnas te jagen.
De EU komt er in ieder geval snel genoeg achter dat Rusland tot nu toe de beste kaarten in handen lijkt te hebben. Poetin kan in Oekraïne blijven doen wat 'ie wil. EU-lidstaten hebben nu voornamelijk zelf last van de sancties en hun burgers krijgen een steeds hoger wordende rekening voor de kiezen omdat hun overheden energie moeten inkopen bij andere leveranciers, die natuurlijk de prijzen omhoog krikken.
Als Poetin in die periode snel andere afnemers kan vinden voor een redelijke prijs, dan komt Rusland er redelijk (relatief) ongeschonden uit. Maar onze kosten worden daarna niet lager, waardoor de steun voor sancties waarschijnlijk afneemt. Tel bij die onvrede nog de graantekorten in Noord-Afrika er bij op en je hebt een recipe for disaster. Dat levert namelijk revoluties, hongersnood en dus vluchtelingen op.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten