4458143557 64e7cdd3a2 c

Energieprijzen schieten per 1 juli omhoog: Essent gaat variabele tarieven met meer dan 25 procent verhogen

Binnenlandmei 31 2022, 19:00
Essent heeft samen met Eneco en Vattenfall ruim driekwart van de Nederlandse energiemarkt in handen en gaat de variabele tarieven met 25 tot 30 procent verhogen. De kans zit er dus dik in dat andere energiebedrijven dit ook zullen gaan doen. Gemiddeld kost een huishouden dit zo'n 49 euro per maand, verwacht Essent.
Vattenfall en Eneco zijn nog bezig met de inkoop en kunnen daardoor niet zeggen wat de prijzen per 1 juli zullen zijn, meldt de NOS. Maar het zou bijzonder vreemd zijn als hun concurrent de prijzen flink omhoog gooit en zij niet. Ze moeten namelijk allemaal gas en elektriciteit inkopen als een nieuwe klant zich aanmeldt.
Mochten de andere energiebedrijven de prijsstijging van Essent volgen, dan komen mensen flink in de problemen. De door het kabinet ingevoerde btw-verlaging (per 1 juli) en de 800 euro die gemeenten mogen geven aan huishoudens met een laag inkomen, zijn dan zo tenietgedaan.
Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie had volgens RTL Nieuws gisteren een "geruststellende boodschap" voor huishoudens en zei: "In Nederland hebben we echt voldoende gas op voorraad om huishoudens van gas te voorzien." Hartstikke leuk, maar dan moet je het natuurlijk wel kunnen betalen!
Het kabinet zit wat dat betreft met de handen in het haar en hebben totaal geen plan. In ieder geval geen plan waar de Nederlandse burger wat aan heeft. En het ergste is nog dat de daadwerkelijke klap nog moet komen, want de zomermaanden komt men misschien nog wel door. Maar zodra het kouder wordt dan begint men de pijn wel te voelen. Pijn die nog eens extra wordt versterkt als bedrijven die van gas afhankelijk zijn de prijzen door gaan berekenen aan de consument.
Als het echt zo erg wordt dan kan het haast niet anders dan dat de 'groene droom' van het kabinet in de ijskast belandt en Jetten (ironisch genoeg) de kolencentrales weer moet laten loeien, of de gaskraan in Groningen volledig moet heropenen. Zo'n beetje heel Europa zoekt namelijk naar alternatieve aanbieders van gas en olie, waardoor die prijzen ook stijgen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten