shutterstock 2280794201

Feest! Hongarije en Roemenië blokkeren benoeming van Mark Rutte tot NAVO-chef

Buitenlandmei 29, 17:00
BNR Nieuwsradio meldt dat Hongarije en Roemenië de benoeming van Mark Rutte tot NAVO-chef nog steeds blokkeren. Gelukkig voor Rutte ligt er nog een troostprijs in het verschiet: hij kan altijd nog Klaus Schwab opvolgen als baas van het World Economic Forum. Dit moet een tegenvaller zijn voor Rutte die dacht zijn zaakjes op orde te hebben.
Het is vooral Hongarije dat de NAVO-kandidatuur van Mark Rutte saboteert. De Hongaarse regering heeft genoeg van Rutte en steunt daarom de kandidatuur van de Roemeense president Klaus Iohannis. Volgens de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, is volledig vertrouwen een essentiële vereiste binnen het bondgenootschap, iets wat bij Rutte absoluut ontbreekt. Dit sentiment wordt versterkt door het oude zeer tussen premier Orbán en Rutte. Orbán heeft genoeg van de Nederlandse leider, die in het verleden sprak over het "op de knieën dwingen" van Hongarije. Deze uitspraak verwees naar Ruttes betrokkenheid bij het tegenhouden van miljardensteun aan Hongarije vanwege zorgen over de rechtsstaat.
Szijjarto benadrukt dat in de NAVO "je zelfs voor elkaar moet sterven", en dat het bondgenootschap geleid moet worden door iemand die 100% te vertrouwen is. Daarom verwelkomt hij de kandidatuur van Klaus Iohannis, ondanks diens anti-Hongaarse houding. Szijjarto wijst erop dat er veel gepraat wordt over het versterken van de oostflank van de alliantie, maar dat niemand bedenkt dat de secretaris-generaal ook uit het oosten zou kunnen komen als er een dreiging uit die hoek is.
Het wordt nog interessanter: Viktor Orbán blijft zelf stil over de kwestie, wat volgens BNR correspondent Stefan Bos een typische proefballon van Orbán is. Hij laat zijn medewerkers de kastanjes uit het vuur halen, terwijl hij zelf andere opties openhoudt. Het recente staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Hongarije versterkt Orbáns positie. Hij wil laten zien dat Hongarije ook andere opties heeft en zich niet laat dicteren door de westerse elite.
Bij De Dagelijkse Standaard vinden wij het hilarisch om te zien hoe Hongarije standhoudt tegen de druk van de westerse politiek en Mark Rutte buiten de deur houdt. Mocht Hongarije niet door de knieën gaan, dan is dit een duidelijke boodschap aan de westerse elite: niet iedereen laat zich zomaar dicteren.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
De Nederlandse kiezer heeft gesproken en heeft duidelijk behoefte aan verandering. De oude bestuurscultuur, waar Mark Rutte symbool voor staat, moet plaatsmaken voor een nieuwe koers. Het is tijd voor leiders die het volk echt vertegenwoordigen en niet buigen voor de wensen van de internationale elite. Het is daarom prachtig dat Rutte ook op internationaal toneel een toontje lager gaat zingen. Hopelijk blijven Hongarije en Roemenië hun poot stijf houden zodat wij kunnen proosten op de overwinning van het gezond verstand!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten