michael van der galien de dagelijkse standaard column

-Michael van der Galien- Erdogan krijgt van Rutte wat hij wil en steunt hem nu voor NAVO-topman

Opinieapr 29, 14:03
Het is doodzonde, want je gunt de man werkelijk geen nieuwe topfunctie, maar Turkije is dan tóch akkoord gegaan met het plan van de Westerse elites om Mark Rutte topman van de NAVO te maken. Daardoor staan er nog maar drie landen in de weg. Alleen geen van die landen heeft waarschijnlijk de moed om de rest van de NAVO dwars te blijven zitten.
Afgelopen week bezocht Rutte Turkije om daar een wit voetje te halen met Recep Tayyip Erdogan, de Turkse president. Erdogan was hard. Hij weigerde Rutte publiekelijk te steunen. Hij sprak slechts uit dat hij Rutte "veel succes" wenste in zijn verdere leven en carriere. Maar er was geen uitspraak als "en wij zullen hem daarin steunen."
Zoals wij enkele dagen geleden schreven was dat te verwachten. Erdogan speelde twee mogelijke spelletjes. Het eerste spel: Rutte heeft Turkije en hem de afgelopen jaren te veel beledigd. Dat gaat hij niet door de vingers zien. Dan wilde hij Rutte even door het stof zien kruipen om hem daarna alsnog te vertellen: 'Gaat niet gebeuren, jongen.'
Maar de meest waarschijnlijke optie was dat Erdogan iets specifieks wilde van Rutte. Erdogan is een ongelooflijk goede en harde onderhandelaar. Hij vindt altijd iets voor zichzelf en Turkije. Het is heel zelden dat hij snel en automatisch akkoord met iets gaat. Hij is een Machiavelliaan in de goede zin van het woord: een man die het machtsspel gebruikt om de belangen van zijn eigen land internationaal maximaal te dienen.
Blijkbaar heeft Rutte Erdogan nu gegeven wat hij wilde. Vandaag is namelijk bekend geworden dat Turkije de benoeming van Rutte als secretaris-generaal van de NAVO niet langer zal blokkeren. Dit betekent dat Rutte hem 'speciale aandacht' beloofd heeft voor 'de zuidflank' van de NAVO (Turkije, Griekenland, etc.) en voor 'terreurbestrijding' (wat inhoudt: Syrië, maar ook PKK-gekkies die frank en vrij mogen leven in West-Europa).
Rutte heeft dat toegezegd. Dat kan niet anders. Erdogan was anders echt wel dwars gelegen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS staan we PAL achter onze boeren. Daarom werken we samen met EerlijkEten - een initiatief van Thierry Baudet, Gideon van Meijeren én onze eigen boeren - om onze lezers in staat te stellen voor een goede prijs heerlijk, vers Néderlands voedsel te kopen. Bestel nu een geweldige vleesbox of Allrounddoos van EerlijkEten en proef het verschil met het voedsel uit supermarkten! 
Slowakije, Hongarije en Roemenië zijn nu de enige landen die het nog lastig maken voor Rutte. Het slechte nieuws voor iedereen die klaar is met die engnek en hem vooral géén mooie baan toewenst? Dat zijn totaal geen grote, belangrijke NAVO-landen.
Turkije is het tweede militaire land van de NAVO, na Amerika. Slowakije, Hongarije en Roemenië? Van die landen is niemand militair onder de indruk. De kans dat zij dwars blijven liggen, ook als de rest van de NAVO druk op ze gaat zetten is echt écht minimaal. Ja, dat geldt ook voor Viktor Orban.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten