shutterstock 2132531481

FVD International Podcast: de oorlog in Oekraïne met John Laughland, Peter Lavelle, en Daniel McAdams

Buitenlandaug 02 2023, 18:40
Tegenwoordig neemt Forum for Democracy International - de internationale tak van Forum voor Democratie (FVD), geleid door John Laughland - elke woensdag een podcast op. Dat gebeurt op Twitter Spaces, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meeluisteren, het allemaal live kan én het meteen wordt opgenomen. Dit keer was het onderwerp de top in Vilnius en de oorlog in Oekraïne. Onze eigen Michael van der Galien is er wekelijks ook bij als panellid.
Daniel McAdams is voorzitter van het Ron Paul Institute. Hij is superactief op X (voorheen bekend als Twitter), waar hij de handle @DanielLMcAdams gebruikt. Onlangs schreef McAdams een bijzonder interessant artikel over de NAVO top in Vilnius en de voortgang van de oorlog in Oekraïne - een oorlog die Oekraïne en het Westen in zijn optiek niet kúnnen winnen.
In de Space legde McAdams uit dat het hem duidelijk is dat het Westen zelf ook inziet dat Oekraïne dit niet kan winnen, wat in zijn ogen verklaart waarom Zelensky in Vilnius niet het NAVO-lidmaatschap kreeg waar hij op hoopte. Toch betekent dit niet dat de NAVO een einde maakt aan de oorlog - en niet in de laatste plaats omdat de Amerikaanse wapenindustrie bakken met geld verdient aan dit avontuur.
Peter Lavelle is in Rusland en had ook een bijzonder interessant perspectief. Hij legde uit dat het ook in zijn ogen eigenlijk gewoon al over en uit is... voor Oekraïne, tenminste. Onze eigen Michael van der Galien brak op dat moment in en ging er een beetje tegen in. Want, zei hij, is het niet zo dat het Amerika's doel is om chaos te creëren op de stoep van Rusland? Als dát het doel is, en niet een Oekraïense overwinning, dan is Amerika toch wel degelijk succesvol op het moment - hoe vreselijk dat ook is voor het Oekraïense volk?
Het debat ging daarna door. Het werd een bijzonder interessant gesprek. We moedigen iedereen aan om het gesprek rustig te luisteren. Het duurt een uur, maar dan heb je ook wat. Overigens is het natuurlijk in het Engels, maar dat moet voor de meeste mensen geen probleem zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten