51916101612 85e4d7d976 c

Zelensky kondigt nieuwe fase aan: 'De oorlog verplaatst zich naar Rusland'

Buitenlandjul 31 2023, 8:00
In een onverwachte wending in het conflict tussen Oekraïne en Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verklaard dat de oorlog zich nu gaat verplaatsen naar het grondgebied van Rusland. Deze verklaring kwam nadat Moskou werd aangevallen door enkele drones, natuurlijk afkomstig uit Oekraïne. Verschillende gebouwen raakten beschadigd, maar er vielen geen gewonden. Rusland heeft de aanval bestempeld als een "terroristische aanval", terwijl Zelensky een andere visie heeft.

De Aanval op Moskou

De aanval op de Russische hoofdstad was onverwacht en heeft de spanningen tussen de twee landen verder doen escaleren. Hoewel er geen gewonden vielen, heeft de aanval een duidelijke boodschap afgegeven. De schade aan gebouwen symboliseert een nieuwe fase in het conflict, waarbij Oekraïne bereid lijkt om directe actie te ondernemen op Russisch grondgebied.

Zelensky's Verklaring

President Zelensky's verklaring was duidelijk en onomwonden. Hij stelde: "Geleidelijk aan keert de oorlog terug naar het grondgebied van Rusland, naar z'n symbolische centra en militaire bases. En dat is een onvermijdelijk, natuurlijk en absoluut gerechtvaardigd proces."
Hij ging verder met te zeggen dat de Russische agressie failliet is gegaan op het slagveld en dat Oekraïne sterker wordt. Zelensky benadrukte ook de noodzaak om waakzaam te blijven tegen mogelijke aanvallen op de energiesector en cruciale voorzieningen, vooral in de wintermaanden.

Ruslands Reactie

Rusland heeft de aanval veroordeeld en bestempeld als een terroristische daad. De reactie van het Kremlin op Zelensky's verklaring is nog niet bekend, maar het is duidelijk dat de spanningen tussen de twee landen op een kritiek punt zijn beland.

Conclusie

De recente ontwikkelingen in het conflict tussen Oekraïne en Rusland markeren een nieuwe en potentieel gevaarlijke fase. President Zelensky's verklaring dat de oorlog zich naar Russisch grondgebied verplaatst, is een duidelijke indicatie van de veranderende dynamiek... een dynamiek die, belangrijk!, alleen maar kán veranderen door NAVO materiaal.
De vraag is dan ook niet alleen: hoe reageert Rusland op Oekraïne, maar ook, hoe gaat Rusland om met het Westen nu duidelijk is dat het NAVO-wapens zijn die gebruikt worden tegen Russische doelwitten ín Rusland?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten