shutterstock 2149144461

Oekraïense President Zelensky tolereert geen kritiek en stuurt ambassadeur direct de laan uit

Buitenlandjul 21 2023, 17:00
De Oekraïense president Zelensky heeft ambassadeur Vadym Prystajko ontslagen na kritiek op zijn beleid. Het decreet, dat het ontslag aankondigt, vermeldt geen specifieke reden voor deze beslissing. Prystajko, die drie jaar geleden als ambassadeur werd aangesteld na een periode als minister van Buitenlandse Zaken, is tevens niet langer de Oekraïense vertegenwoordiger bij de maritieme VN-organisatie IMO.
De aanleiding voor het ontslag was een recent interview met Sky News, waarin Prystajko openlijk kritiek uitte op Zelensky's reactie op de opmerkingen van de Britse defensieminister Ben Wallace. Wallace had gesuggereerd dat Oekraïne dankbaarder zou moeten zijn voor de wapensteun van zijn bondgenoten. Zelensky reageerde met een opmerking waarin hij aangaf dat Oekraïne altijd dankbaar is en dat hij zelfs elke ochtend de Britse minister zou kunnen bellen om hem te bedanken.
Prystajko erkende dat Zelensky's opmerkingen sarcastisch waren, maar uitte bezorgdheid over de mogelijke impact op de relatie tussen Oekraïne en Rusland. Hij benadrukte het belang van samenwerking tussen beide landen en stelde dat openlijke sarcastische opmerkingen niet bevorderlijk zijn voor het behoud van een gezamenlijke front tegenover Rusland.
Het ontslag van Prystajko als ambassadeur en VN-vertegenwoordiger komt een week na het interview en heeft waarschijnlijk geleid tot verdere spanningen binnen de diplomatieke gemeenschap van Oekraïne. Zelensky's besluit om Prystajko te ontslaan onderstreept de gevoeligheid van internationale betrekkingen en de noodzaak voor diplomaten om hun standpunten zorgvuldig af te wegen voordat ze zich in het openbaar uitspreken.
Het ontslag van Prystajko toont duidelijk aan dat de Oekraïense president weinig tolerantie heeft voor tegenspraak en dat kritiek op steun vanuit het westen onmiddellijk de kop wordt ingedrukt. Zelensky is zich er volledig van bewust dat het behouden van positieve relaties met zijn westerse bondgenoten van cruciaal belang is om de kansen van Oekraïne te vergroten.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten