shutterstock 2149752819

Het einde van een tijdperk: poll-uitslag betekent exit Elon Musk als dagelijkse baas bij Twitter

Buitenlanddec 19 2022, 12:30
Elon Musk heeft gisteravond een peiling gestart onder Twitteraars. De grote vraag die hij stelde is: "Moet ik opstappen als hoofd van Twitter?" Daarbij stelde hij dat hij de uitslag zal respecteren. Het slechte nieuws? De uitslag is 57,5% "ja." Het goede nieuws? Dat is er niet.
Het is heel plezant wat er de afgelopen weken gebeurd is bij Twitter. De nieuwe eigenaar van de website, Elon Musk, heeft totale openheid van zaken gegeven over wat er voorheen bij Twitter gebeurde. Daaruit blijkt niet alleen dat conservatieven/rechtse twitteraars systematisch geband, geschorst, en gecensureerd werden, maar ook dat dit gebeurde op verzoek van de FBI. Dit terwijl de Twitteraars in kwestie geen enkele wet met voeten traden.
Daarnaast heeft Musk Twitter Blue helemaal hervormd, wat inhoudt dat mensen een abonnement kunnen nemen, waarna ze langere video's kunnen posten, tweets kunnen redigeren na publicatie, en zo'n leuk blauw vinkje krijgen. Oh ja, en hij heeft ook nog eens massaal mensen terug laten komen die in het verleden op oneigenlijke gronden geband zijn door Twitter.
Maar aan dat feest komt nu een einde. Want na allerlei kritiek van linkse viezeriken heeft Musk gisteravond een peiling uitgeschreven met de vraag of hij moet opstappen als Twitter-hoofd. De uitslag is ronduit misselijkmakend: 57,5% van de mensen heeft "ja" gestemd. Slechts 42,5% wil dat hij behouden blijft. Nou ja, "mensen," er zitten ongetwijfeld heel veel Oekraïnebots bij, maar goed.
Een uur na publicatie van de peiling, toen de peiling dus nog 11 uur te gaan had, schreef hij: "Zoals het gezegde gaat, wees voorzichtig met wat je wenst, wat voor je weet wordt het waarheid." Met andere woorden, Musk waarschuwde dat als hij opstapte, dat niet per definitie hosanna zou betekenen voor de Twitter-gemeenschap.
En vervolgens tweette hij - een tweet die door veel minder mensen gezien is dan de peiling-tweet - dat "er niemand is die deze baan wil en die Twitter daadwerkelijk in leven kan houden. Er is geen opvolger." 
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Hij houdt er dus mee op. Elon Musk gaat opstappen als dagelijks hoofd van Twitter. Natuurlijk betekent dit niet dat Twitter niet meer van hem is. Dat is het wel. Hij heeft het gekocht en van de aandelenmarkt gehaald.
Maar hij zal niet meer degene zijn die het dagelijks runt. Wie dan wel? Dat weten we niet. Er staat "niemand" klaar, zegt hij zelf. Dit kan betekenen dat het nu een enorme chaos wordt, of dat hij snel iemand zoekt. Diegene zal vrijwel zeker niet zo bezig zijn met meningsvrijheid als hij... wat betekent dat het vrijwel zeker een enorme stap achteruit is.
Tijd dus om ons zorgen te maken. Met een goede benoeming kan Twitter heel mooi worden. Maar als Musk niet iemand kiest die minstens net zo diehard is als hij, dan gaan we gewoon terug naar het Twitter van weleer. Doodzonde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten