16916421404 b94452eff8 c

Het Kremlin hekelt voornemen Finland en Zweden om lid te worden van de NAVO

Buitenlandmei 12 2022, 15:05
Finland en Zweden hebben vanochtend kenbaar gemaakt dat zij lid willen worden van de NAVO. Rusland is furieus na dit besluit. De Koude Oorlog is weer terug van weggeweest.
De Finse toetreding wordt door het Kremlin gezien als een absolute bedreiging voor Rusland en maakt Europa en de wereld niet stabieler of veiliger op. Ook Zweden wil toetreden tot de NAVO. Rusland heeft al gewaarschuwd dat dit 'serieuze politieke en militaire gevolgen' kan hebben. Het Kremlin dreigt met de inzet van kernwapens.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski gooit olie op het vuur door te twitteren dat hij blij is met dit voornemen van Finland. 'Ik heb de bereidheid om het NAVO-lidmaatschap aan te vragen geprezen. We hebben ook gesproken over de integratie van Oekraïne in Europa. En defensie-interactie', twittert Zelenski. Zelenski lijkt erop uit te zijn dat de boel verder escaleert. Daarom is de bewieroking van Zelenski in Nederland onbegrijpelijk. 
NAVO-chef Jens Stoltenberg heet Finland van harte welkom binnen het bondgenootschap. Finland en Zweden zijn niet eerder lid geworden van de NAVO omdat zij Rusland niet voor het hoofd wilden stoten. De EU is in haar nopjes met deze nieuwe ontwikkeling. ''De EU-landen zijn ingenomen met Finlands nieuwe stap richting de NAVO. Als het echt tot aansluiting komt is dat 'een historische stap, die geweldig zal bijdragen aan de Europese veiligheid'', twittert Charles Michel
Het duurt een jaar voordat Finland en Zweden zich officieel NAVO lid mogen noemen. Eerst moeten de 30 leden van de NAVO hun akkoord geven dat de twee Scandinavische landen lid mogen worden. Gedurende de lopende procedure worden deze twee landen nog niet beschermd door de NAVO. De Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben toegezegd wanneer Rusland deze twee landen tussentijds aanvalt zij hen ten hulp schiet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten