1024px Technocrat Lineup

Irak: Muqtada al-Sadr trekt zich terug uit de politiek, facties gaan los met automatische wapens, handgranaten en meer

Buitenlandaug 30 2022, 7:30
Het is weer helemaal los aan het gaan in Irak. Dit gebeurde nadat de sjiitische geestelijke en politicus Muqtada al-Sadr liet weten dat hij zich terugtrekt uit de politiek omdat hij er ondanks een imposante verkiezingsoverwinning vorig jaar maar niet in slaagt een regering te vormen. De boel wordt namelijk gesaboteerd, zowel door soennieten die Sadr haten omdat hij sjiitisch is, als door ándere sjiitische fracties - fracties die gesteund worden door Iran.
Als je wilt weten hoe chaotisch het is in Irak hoef je alleen dit maar even te lezen. Paleizen worden bestormd, overheidsgebouwen worden ingenomen. Dat gebeurt door demonstranten die de sjiitische leider Muqtada al-Sadr steunen. Die won de verkiezingen, maar werd daarna gesaboteerd in zijn pogingen een regering in elkaar te flansen - daarvoor had hij bondgenoten nodig, een coalitie dus, en dat wordt hem onmogelijk gemaakt.
De demonstranten werden beschoten door de autoriteiten, en schoten vervolgens terug. Want al-Sadrs mensen zijn ook bewapend. Handgranaten, automatische vuurwapens... ze hebben zelfs rocket launchers. Ondertussen doen door Iran gesteunde milities ook dapper mee - die pakken zowel de overheid áls de Sadr-groepen aan. 
De Sadr-groepen eisen nieuwe verkiezingen. De meeste andere facties en milities hebben daar juist weer geen zin in - ongetwijfeld omdat ze bang zijn dat al-Sadr dan nog meer parlementszetels binnenhaalt. Sómmige Iraanse groepen zijn dan wel weer bereid akkoord te gaan daarmee, maar willen dan in de tussentijd zélf een tijdelijke regering vormen.
(Artikel gaat verder onder de oproep onze apps te downloaden)
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Hoe dan ook, er is vannacht en gisteren dus nóg meer onrust geweest. Schietpartijen. Aanvallen. Het is in Bagdad gewoon een burgeroorlog weer. De vraag is nu: weten de politieke leiders dit nog te bezweren, of breidt de strijd zich uit en staat Irak zometeen helemaal in brand?
Natuurlijk bewijst dit maar weer eens dat de Amerikaanse interventie in Irak een ongelooflijke historische fout was. Irak is geen land maar een kunstmatig project. Pogingen om die bende bij elkaar te houden gaan op termijn altijd mislukken - tenzij er een machtige dictator zit die de boel op grote schaal onderdrukt en met grof geweld bij elkaar houdt. Dán kan Irak in haar huidige vorm misschien nog behouden. Maar in alle gevallen is er geen houden aan en zal het land uit elkaar vallen. Met grot geweld, hoogstwaarschijnlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten