Jesse Klaver GL 9O1A6722

Woede na uitspraken Jesse Klaver: 'Immigranten hebben Nederland opgebouwd? Oké, mijn ouders dus niet?'

Politiekaug 30 2022, 7:57
GroenLinks-leider Jesse Klaver is onder vuur komen te liggen nadat hij gisteravond bij Jinek met droge ogen beweerde dat, ik citeer, "migranten dit land hebben opgebouwd." Een totaal belachelijke uitspraak, natuurlijk, waardoor hij dan ook keihard gefileerd wordt.
Bij Jinek deed GroenLinks-leider Jesse Klaver gisteravond een uitspraak die a) belachelijk is en b) beledigend ten opzichte van al die Nederlanders die door de jaren heen keihard hebben gewerkt om iets van ons land te maken. De man wist namelijk letterlijk te vertellen:

"Migranten hebben dit land opgebouwd."

- Jesse Klaver bij Jinek

Dit zijn idiote uitspraken die helemaal losstaan van de werkelijkheid. Nederland was tot voor heel kort geen immigrantenland, maar een natiestaat. De 'migranten' zijn pas sinds de jaren 60/70 op significante schaal naar ons land gekomen; toen het economisch herstel van de Tweede Wereldoorlog zo groot was dat we 'extra' werkkrachten dachten nodig te hebben.
Die idioot van een Klaver heeft dit talking point letterlijk overgenomen uit Amerika, waar iedereen behalve de native Americans natuurlijk een nazaat is van immigranten. Dat is daar zo'n talking point: 'We are a nation of immigrants.' Dat klopt daar ook. Letterlijk.
Maar dat is in Nederland niet zo. Nederland is geen Amerika.

Woede

Logischerwijze wordt er furieus gereageerd op Klavers uitspraken. Met name op Twitter gaan mensen lós.
Koert Westerman is één van die mensen die logischerwijze woedend zijn na Klaver uitspraken. "Hij zei het echt, die Jesse Klaver net in Jinek. 'Migranten hebben dit land opgebouwd.' Sorry aan mijn opa, oma, papa en mama," reageert Westerman daarop. "Jullie bijdrage betekent niets voor GroenLinks.
"Wat een schande. Stank voor dank," sluit hij zijn tweet woedend af.
Ook Niels is woedend. "Het gore lef," reageert hij op Klavers uitspraak. "Nee Klaver! Mijn vader en vele andere Nederlanders hebben na de Twee Wereldoorlog dit land opgebouwd. De gastarbeiders kwamen pas toen het opgebouwd was en we arbeidskrachten nodig [hadden] in verband met een goed draaiende economie."
Dat is natuurlijk helemaal juist. Dat is precies wat er gebeurde. Klavers verhaal is een walgelijke herschrijving van de geschiedenis.
René Kemp deelt die mening. Daarbij maakt hij een bijzonder goed punt: wat Klaver zegt duidt erop dat de man de "oorspronkelijke bevolking" gewoon "haat." Want blijkbaar kan hij die op geen enkele manier dan ook het respect geven dat ze verdienen.
Mirjam pakt Klaver ook aan, waarbij ze terecht de hypocrisie duidelijk maakt van Klaver; een man die zichzelf vernederlandst heeft, zijn Marokkaanse vader of helemaal niet kent, of bijna niet, die zijn Marokkaanse kant zover mogelijk heeft weggestopt, maar die zich nu opeens 'immigrant' noemt omdat het lekker scoren is.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ik begrijp dat Klaver lekker probeert te scoren bij de radicaal-linkse achterban. Maar wat hij gisteren zei kan terecht op veel kritiek rekenen. Nederland is opgebouwd door Nederlanders. Ja, er zijn heus veel migranten die daar een mooie bijdrage aan leveren (en helaas ook flink wat tweede en derde generaties met name die dat helemaal niet doen). Maar dat betekent niet dat zij Nederland hebben "opgebouwd." Dat hebben ze niet.
Wie wel? Onze ouders, onze grootouders, onze overgrootouders. Nederland is opgebouwd door de Nederlanders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten