shutterstock 2174900731

Jeetje wat sneu! Problemen met Internet in Oekraïne: 1.300 Starlink terminals offline gegaan

Buitenlandnov 05 2022, 14:04
In Oekraïne zijn ze enigszins in paniek. De Starlink-internetconnectie hapert namelijk nogal. Dit terwijl het land volledig afhankelijk is van Starlink - een internetverbinding geregeld door SpaceX, het bedrijf van Elon Musk. De afgelopen week zijn 1.300 terminals offline gegaan. Dit heeft grote impact op de mogelijkheid van Oekraïne om militaire acties uit te voeren.
In september liet Elon Musk weten dat SpaceX er wel een beetje klaar mee is dat het 't overgrote deel van de Oekraïense terminals zelf moet betalen. Het onderhoud van één terminal kost zo'n 4.500 euro per maand). Er zijn 25.000 Oekraïense terminals, waarvan slechts 11.000 betaald worden door 'bondgenoten van Oekraïne.' Daarbij gaat het natuurlijk om de VS, het VK en ook zelfs Polen.
Maar dan blijven er nog 14.000 terminals over. Terminals wiens onderhoud betaald wordt door SpaceX zelf.
Dat dit enorm duur is moge duidelijk zijn. Volgens SpaceX heeft het al meer dan 100 miljoen euro uitgegeven aan dit project. En daar is Musk wel klaar mee. Daarom eiste hij in september dat het Pentagon over de brug zou komen met financiering.
Maar daar dacht de Amerikaanse overheid heel anders over. In eerste instantie weigerde Washington dat zelfs. Nu zijn ze dan toch aan het onderhandelen met Musk...
En dat is niet zo gek. Want Oekraïne klaagt nu dat het Internet niet meer goed werkt. In de afgelopen week alleen al zijn 1.300 terminals offline gegaan. De verbinding hapert daardoor enorm - wat het extreem lastig maakt voor het Oekraïense leger om in actie te komen, om de Russen in de gaten te houden, en om militaire aanvallen met elkaar te coördineren.
"De recente storingen worden omschreven als een 'aanzienlijk probleem' voor de Oekraïense strijdmacht. De terminals zouden losgekoppeld zijn vanwege geldgebrek," aldus RTL Nieuws.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Jeetje, wat ontzettend sneu. Je gaat bijna denken dat daden consequenties hebben he? En dat Oekraïense 'leiders' die denken dat ze de baas van SpaceX publiekelijk kunnen beledigen daar toch wat last van gaan ondervinden op termijn. Om nog maar te zwijgen over Amerikaanse politici die Musk 'streng toespreken' zonder zich te realiseren dat ze afhankelijk zijn van hem als ze hun proxy-oorlog in Oekraïne willen doorzetten.
Dit kon weleens heel interessant gaan worden. Zowel in Oekraïne als op dat ander slagveld: Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten