10707344634 573767e2b8 c

Elon Musk na 'rot op!' gescheld van Oekraïense ambassadeur: 'Oh, sorry, we kunnen Starlink niet gratis actief laten blijven'

Politiekokt 14 2022, 13:48
Eerder deze maand kwam Elon Musk met een idee voor een vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland. De reactie daarop van de Oekraïeners was misselijkmakend. Oekraïense ambassadeurs en politici beledigden hem tot op het bot. Zelfs Zelensky deed er aan mee. Maar nu neemt Musk de ultieme wraak. Hij laat Oekraïne en de Amerikaanse overheid namelijk weten dat hij Starlink niet langer gratis kan laten opereren in Oekraïne: Oekraïne gebruikt Starlink van Musk om het Internet in stand te houden en zelfs om militaire acties te plannen, te coördineren, en uit te voeren.
Op 4 oktober berichtten wij dat Elon Musk opeens een 'vijand' werd genoemd door Oekraïne. Dit terwijl hij tot dat moment steeds te horen kreeg dat hij een 'held' was. De reden? Hij had Starlinks naar Oekraïne gestuurd zodat a) Oekraïeners op het Internet kunnen in deze tijden van oorlog en b) het Oekraïense leger Starlink kan gebruiken voor militaire doeleinden (met elkaar te communiceren, informatie te verkrijgen over Russische troepenbeweging, etc.). Maar nu kwam Musk met een voorstel tot vrede tussen Rusland en Oekraïne, dit omdat hij zei te vrezen dat de oorlog weleens kon uitlopen op een nucleaire ramp.
De reacties daarop van Oekraïeners waren misselijk. President Zelensky beschuldigde Musk er onmiddellijk van dat hij feitelijk een agent van Rusland was. En de Oekraïense ambassadeur in Duitsland vertelde Musk letterlijk dat hij moest "oprotten." Maar dan in het Engels en met gebruik van het bekende F-woord.

Sorry, niet meer gratis

Als je als politici en ambassadeurs dat soort opmerkingen maakt tegen a) de rijkste man op aarde en b) tegen de man die er in zijn eentje verantwoordelijk voor is dat je een netwerk hebt in je land (Internet voor civiele én militaire doelen) moet je er natuurlijk ernstig rekening mee houden dat hij iets terug gaat doen.
En dat is inderdaad gebeurd. Want Musks Starlink heeft het Pentagon nu laten weten dat het helaas niet meer (grotendeels gratis) service kan geven in Oekraïne. Het Pentagon zal er voor moeten betalen. Anders wordt de service gewoon stopgezet.
Want, tja, het kost onderhand zoveel dat het Starlink in financiële problemen brengt. En dat kan Musk natuurlijk niet accepteren.
Journalisten valt het ook op dat dit nu gebeurd is. Eén van hen schrijft daarbij dat de aankondiging van Musk slechts enkele dagen komt nadat de ambassadeur hem vertelde om "op te rotten."
"Ja, we voeren gewoon zijn advies uit," zegt Musk daar ironisch op.
In een vervolgtweet legt Musk uit dat "het huidige systeem gewoon niet houdbaar" is. SpaceX (het bedrijf dat Starlink produceert en dergelijke) wil geen geld hebben voor de afgelopen maanden, maar alleen voor de toekomst. "We kunnen het huidige systeem niet oneindig blijven steunen én ook nog eens duizenden terminals meer daar naartoe sturen - terminals die 100 x meer data gebruiken dan gemiddelde huishouders. Dat is simpelweg onredelijk."
Daarop legt hij uit dat het niet alleen om de terminals gaat. Er komen nog allemaal kosten bij... waaronder bescherming tegen cyberattacks - attacks die steeds zwaarder worden.
Al met al kost dit SpaceX 20 miljoen dollar per maand. En dat kan gewoon niet meer uit.
Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons!
Met andere woorden, het is niet houdbaar. En ja, daar komt natuurlijk nog eens bij dat je arrogante Oekraïense leiders hebt die denken dat ze Musk kapot kunnen beledigen omdat hij voor vrede en tegen een kernoorlog waagt te pleiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten