Lang leve de kettingzaag! Javier Milei halveert overheid op EERSTE werkdag als president

Buitenlanddec 12 2023, 16:30
De nieuwe Argentijnse president Javier Milei is zijn eerste officiële werkdag als president van Argentinië op fantastische wijze begonnen. De libertariër heeft namelijk meteen zijn belangrijkste verkiezingsbelofte ingelost: hij heeft op dag 1 het aantal departementen gehalveerd van achttien naar negen. Geweldig!
Tijdens de campagne presenteerde Milei zichzelf als een echte libertariër en bijna als een revolutionair. Als hij won, zei hij, zou hij de overheid halveren (of nog kleiner maken), overstappen van de Argentijnse peso op de dollar (mogelijk als tijdelijke tactiek), en hij stoppen met alle Woke-Klimaat-Linkse-gekte.
Gisteren berichtten wij helaas dat zijn nieuwe klimaatminister/adviseur heeft gezegd dat Argentinië onder Milei toch maar niet uit de Klimaatakkoorden van Parijs stapt. Dat is slecht nieuws. Hij moet dat natuurlijk wél doen.
Maar tegelijkertijd is er gelukkig heel veel goed nieuws. Want Milei is wel degelijk met een kettingzaag tekeer gegaan op de overheidsbureaucratie. De man heeft maar liefst negen van de achttien departementen in Argentinië met één presidentieel besluit afgeschaft.
Het gaat écht om alle departementen die en overheid helemaal niet zou moeten hebben... of die zo zijn overgenomen door linkse socialistische gekken dat redding onmogelijk is. Het ministerie van Toerisme en Sport is verdwenen, het ministerie van Sociale Ontwikkeling ook. Dat geldt ook voor het ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling (yes!), het ministerie van Cultuur (woohoo!), het ministerie van Propaganda (sorry, van Onderwijs heet het officieel) én dan ook nog eens het meest nutteloze ministerie van allemaal: dat van Vrouwenzaken, Gender en Gelijkheid.
Al die departementen zijn gesloopt door Milei - op dag 1 als president. Hij heeft zijn befaamde kettingzaag erbij gepakt en HOP! VRRRRRM VRRRRRRRM! Lekker hoor!
In Nederland kunnen we dit natuurlijk óók heel goed gebruiken. Bij ons is de staat ook véél te groot geworden sinds - zeg maar - de jaren 60 van de vorige eeuw. Als er iets moet gebeuren, dan is het dat daar in gesneden moet worden - het liefst met een kettingzaag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten