house g4f2203b88 1920

Noorse overheid financiert onderzoek van Universiteit om erachter te komen of witte verf racistisch is

Buitenlandjan 22 2023, 17:00
De Noorse universiteit van Bergen gaat onderzoeken hoe racistisch witte verf is. Het onderzoek kan rekenen op ruim een miljoen euro aan overheidssteun. Witte verf uit Noorwegen zou volgens het onderzoek hebben bijgedragen aan de commerciële successen rondom ras.
Het onderzoek wat gedaan wordt door de Noorse universiteit van Bergen staat bekend als ‘NorWhite’. Het onderzoek vraagt zich af hoe de kleur wit bijgedragen heeft aan een “sociale transformatie” met “planetaire gevolgen”. Kortom, ook in Noorwegen zijn ze inmiddels helemaal de weg kwijt.
“Ondanks dat Noorwegen nooit een traditionele koloniale wereldmacht is geweest zal dit onderzoek laten zien hoe Noorwegen een leidende rol heeft genomen in het verspreiden van de kleur wit. Tot nu is dit een verhaal die niet bekend is bij het brede publiek en de wetenschap. NorWhite zal dit onderwerp combineren met andere onderwerpen zoals whitewashing”, aldus NorWhite in een verklaring.
Het onderzoek wordt ook nog eens gefinancierd door de overheid. Zo is er ruim 12 miljoen Noorse Kroon overgemaakt, ruim een miljoen Euro. NorWhite gaat niet onderzoeken of gebruik van witte verf racistisch is maar wil onderzoek doen naar de commerciële successen die witte verf heeft gehad rondom ras. Zo wordt er verwezen naar reclameposters uit de jaren 20 die aangetoond zouden hebben dat de kleur wit geassocieerd werd met menselijke zuiverheid.
Daarmee heeft het wokeisme ook in Noorwegen zijn weg gevonden naar de universiteiten, iets waar we in Nederland helaas al langer bekend mee zijn. Zo was er vorig jaar nog veel ophef op de universiteit van Leiden vanwege een schilderij waarop rokende witte mannen te zien zijn. Het schilderij werd weggehaald en veroorzaakte vervolgens een landelijk relletje. Voor de klagers van het schilderij ging de strijd gelukkig verloren en het schilderij hangt inmiddels weer terug op zijn vertrouwde plek in de vergaderkamer van de Leidse universiteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten