shutterstock 1759556777

Plannen voor terroristische aanslag verijdeld door Belgische autoriteiten: Vier verdachten aangehouden

Buitenlandmrt 03 , 19:30
De Belgische politie heeft eerder vandaag vier personen opgepakt in het kader van een alarmerend jihadistisch terreuraanslagonderzoek, het federale parket heeft dit bevestigd. We hebben hier te maken met drie minderjarigen en één volwassene die klaarblijkelijk duistere plannen koesterden om een terroristische aanval te ontketenen.
De huiszoekingen werden uitgevoerd op diverse locaties, verspreid over Brussel, Charleroi, Ninove en Luik. Het federale parket maakt glashelder dat deze individuen niet zomaar als verdacht werden beschouwd; ze waren vastbesloten om dood en vernieling te zaaien. Hoewel de identiteit van de verdachten nog onduidelijk is, staat vast dat drie minderjarigen en een 18-jarige man betrokken zijn. Het zorgwekkende fenomeen van minderjarige betrokkenheid bij dergelijke duistere plannen lijkt toe te nemen volgens de Belgische politie.
De concrete plannen van de verdachten zijn nog niet volledig duidelijk, wel rechtvaardigden ze volgens een woordvoerder onmiddellijke arrestaties en verhoren. Gelukkig zijn er bij de huiszoekingen géén wapens of explosieven aangetroffen, maar wel zijn cruciale elektronische apparaten, zoals smartphones en laptops, in beslag genomen.
De verdachten onderhielden contact via het internet en worden ze gelinkt aan het jihadistische milieu. Momenteel ondergaan ze ondervragingen door de vastberaden federale gerechtelijke politie, en het is aan de onderzoeksrechter om binnenkort te beslissen welk lot hun te wachten staat.
In deze zorgwekkende situatie is zelfs een 15-jarige jongen gearresteerd, de tiener was op dat moment niet thuis; hij werd in Brussel opgepakt. Deze jonge verdachte was niet bekend bij de Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC), een instantie die geradicaliseerde personen zou moeten opvolgen. De dreiging van terreur lijkt steeds dichterbij te komen, zelfs in ogenschijnlijk rustige gemeenschappen.
Het geeft te denken hoeveel van dit soort geradicaliseerde figuren er nog onder de radar doorvliegen. Het is gelukkig al een lange tijd rustig in Europa als het gaat om aanslagen maar het is duidelijk dat – zeker met de aanhoudende massamigratie – het gevaar nog niet is geweken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten