shutterstock 2292205565

Russen massaal de straat op na overlijden van Poetin-criticus Aleksej Navalny

Buitenlandfeb 18 , 14:00
Aleksej Navalny is overleden, maar dat is u ongetwijfeld niet ontgaan. De Russische Poetin-criticus stierf eerder deze week op 47-jarige leeftijd in een strafkamp in het noorden van Rusland. Hij zat daar een gevangenisstraf van meer dan dertig jaar uit voor het oprichten van een 'extremistische groepering'.
Zijn doodsoorzaak is nog niet vastgesteld, en het is momenteel ook niet duidelijk waar het lichaam van Navalny zich bevindt. De gevangenisautoriteit heeft verklaard dat zijn lichaam naar Salechard is overgebracht, maar volgens een woordvoerder van Navalny is zijn lichaam niet aanwezig in het enige mortuarium in de Noord-Russische plaats.
De dood van Navalny heeft geleid tot protesten in Rusland, waarbij meer dan vierhonderd mensen zijn opgepakt tijdens de herdenkingsbijeenkomsten, zo meldt mensenrechtenorganisatie OVD Info. De arrestaties vonden plaats in meer dan 30 steden verspreid over Rusland. Dit zou de grootste golf van arrestaties zijn bij politieke gebeurtenissen sinds september 2022, toen meer dan 1300 activisten werden opgepakt bij demonstraties tegen de mobilisatie van reservisten voor de oorlog in Oekraïne.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de hypocrisie van de Europese elites. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan voor een verstandig beleid!
OVD Info meldt dat de meeste arrestaties plaatsvonden in Sint-Petersburg en Moskou, waar Navalny de meeste aanhangers had. In Sint-Petersburg werden tot zaterdagavond 23.00 uur (lokale tijd) zeker tweehonderd mensen opgepakt. Dertig mensen werden gearresteerd nadat ze hadden gezongen bij een monument voor slachtoffers van onderdrukking. Persbureau Reuters kon de aantallen niet direct bevestigen, en de politie weigert commentaar te geven. Ook Russische media melden volgens Reuters niets over de herdenkingsbijeenkomsten.
De dood van Navalny houdt de gemoederen volop bezig, waarbij alle media direct naar Poetin wijzen als de vermeende dader. Het is echter opmerkelijk dat de activist, nadat hij eerder vergiftigd was, vanuit het buitenland terugkeerde naar Rusland, wetende wat hem boven het hoofd zou hangen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten