shutterstock 2249228267

Russische herstructurering wijst op mogelijke oorlog met NAVO en Baltische Staten

Buitenlandokt 10 2023, 11:35
Rusland zou zich mogelijk gereed maken voor een rechtstreekse oorlog met de NAVO, aldus de Russische militaire analist Joeri Fedorov in een gesprek met het nieuwsbureau Agentstvo. Fedorov gaat er vanuit dat de geplande wijzigingen in het militaire district Leningrad een teken zijn dat Moskou zich voorbereidt op conflicten met de militaire alliantie en de Baltische landen.
Vorig weekend werd een presidentieel decreet gepubliceerd waarin de hervormingsplannen voor het militaire district Leningrad worden uiteengezet. Deze maken onderdeel uit van voortdurende grootschalige wijzigingen binnen het militaire systeem. Als gevolg van deze veranderingen verliest de Noordelijke Vloot (NF) de status van 'inter-specifieke strategische territoriale eenheid'. Hieruit kunnen we afleiden dat vermoedelijk troepen zullen worden verplaatst naar het onlangs gewijzigde district.
Volgens Fedorov wordt de herstructurering pas uitgevoerd na de oorlog in Oekraïne, aangezien alle troepen die momenteel naar het Leningrad-district worden verplaatst, bij dat conflict betrokken zijn. Hij stelt dat alle landen die betrokken zijn bij het conflict voor de taak staan om zich voor te bereiden op een eventuele toekomstige oorlog zodra het conflict in Oekraïne voorbij is. Fedorov voorspelt dat de NAVO, de Verenigde Staten en Europa stevige afschrikkingsmachten aan de Russische grenzen zullen stationeren en dat Oekraïne zal proberen toe te treden tot de NAVO of voldoende wapens zal proberen te vergaren.
"Rusland zal echter een bijzonder moeilijke taak hebben, aangezien het leger geteisterd is, moderne wapens schaars zijn en de oorlog de zwakke punten van het leger heeft blootgelegd", aldus de militaire analist. "Ze zullen proberen om troepen te vinden die in staat zijn om een oorlog in Europa tegen Oekraïne en de NAVO te voeren."
Volgens de denktank Institute for the Study of War suggereert het hervormingsbesluit dat "Rusland het belang inziet van het herstructureren van zijn strijdkrachten tegen de NAVO en waarschijnlijk ook aan de Finse grens". Het blijft evenwel onduidelijk hoe Rusland zal kunnen mobiliseren, opleiden en organiseren in nieuwe militaire formaties op districtsniveau.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten