screen shot 2023 08 15 at 094210

Ongemakkelijk verleden onthuld: familiegeschiedenis van CDA-leider Henri Bontenbal kent moordlustig hoofdstuk

Politiekokt 10 2023, 12:00
In een onthullende ontdekking van Rotta Historica, blijkt een verre voorvader van de nieuw benoemde CDA-leider Henri Bontenbal, een dramatische rol te hebben gespeeld in een samenzwering tegen Prins Maurits in de 17e eeuw. Claes Michielsz Bontenbal, ook wel Klaas genaamd (1575 – Rotterdam, 3 juli 1623), werd volgens bronnen geëxecuteerd omdat hij deel uitmaakte van een kleine groep remonstranten die een moordaanslag hadden beraamd op de prins.
In 1622 stond de scepsis en ontevredenheid over Prins Maurits hoog op de agenda van diverse entiteiten, waaronder enkele remonstranten zoals de zonen van Johan van Oldenbarnevelt, Reinier en Willem. Ze hadden gehoopt de prins uit te schakelen tijdens zijn reis van Den Haag naar Rijswijk, waarbij hij een bezoek zou brengen aan Margaretha van Mechelen.
Het benodigde bedrag voor het inhuren van moordenaars en wapens bedroeg 6000 gulden. Claes Michielsz Bontenbal, ook een remonstrant, toonde zich bereid om een derde van dit bedrag te leveren.
Het complot bestond uit tien ingehuurde handlangers, maar de laatste vier van deze groep verraadden het plan aan de autoriteiten. Veel van de samenzweerders werden gearresteerd, hoewel enkelen, waaronder Willem van Oldenbarnevelt, erin slaagden te ontsnappen. Maar Klaas Bontenbal was niet een van de gelukkigen die aan de ijzeren greep van de justitie kon ontsnappen. Hij werd in hechtenis genomen en onderging maanden van gevangenschap en marteling.
Onder zware fysieke en mentale druk gaf Bontenbal uiteindelijk zijn betrokkenheid bij de samenzwering tegen Prins Maurits toe. Zijn bekentenis deed hem ernstig nadeel en leidde uiteindelijk tot zijn dood. Op 3 juli 1623 onderging hij het laatste deel van zijn vreselijke lot: hij werd onthoofd. Het was natuurlijk precies het lot dat hij ook in gedachten had voor prins Maurits.

Poll

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten