screen shot 2023 08 15 at 094210

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal slaat wild om zich heen en begint aan een kansloze missie

Politieksep 24 2023, 12:30
Op een partijcongres heeft de kersverse CDA-lijsttrekker, Henri Bontenbal, de aftrap gegeven voor de verkiezingscampagne van zijn partij met een duidelijke koerswijziging. Met scherpe kritiek op zowel de VVD als linkse maakbaarheidsidealen positioneert het CDA zich onder zijn leiding in het politieke midden, waarbij gemeenschapszin en normen en waarden centraal staan.
Bontenbal spaarde zijn woorden niet en hekelde de VVD vanwege het laten vallen van het kabinet over het onderwerp migratie. Hij betoogde dat migratie een van de grootste hedendaagse uitdagingen is en vroeg zich af waar het verantwoordelijkheidsbesef van de liberalen was gebleven. De nieuwe CDA-leider maakte echter duidelijk dat hij geen heil ziet in samenwerking met PVV of FVD, die hij verwijt een politiek van egoïsme te belijden en anti rechtsstatelijke ideeën te koesteren.
Bontenbal benadrukte de ernst van deze ideeën door te stellen dat ze de bijl aan de wortel van onze beschaving zijn. Dit krachtige standpunt valt op, vooral omdat het CDA momenteel een marginale partij is en blij mag zijn als ze na de verkiezingen überhaupt nog relevant zijn.
De CDA-voorman nam echter niet alleen de rechtse flank onder vuur. Hij bekritiseerde ook de linkse maakbaarheidsgedachte en stelde dat de overheid niet de oplossing kan zijn voor alle problemen. Volgens hem zal een samenleving die hierop leunt, voortdurend teleurgesteld worden.
De keuze voor Bontenbal aan het roer van het CDA lijkt te wijzen op een terugkeer naar de kernwaarden van de partij. De christendemocraten leken de afgelopen jaren steeds verder naar rechts op te schuiven, maar onder leiding van Bontenbal wordt de nadruk gelegd op gemeenschapszin en normen en waarden.
In een moment van zelfreflectie gaf Bontenbal ook toe dat zijn partij in het verleden te veel heeft meebewogen en te weinig heeft tegengestribbeld. Er was te veel focus op de voordelen van globalisering, technologisering en individualisering, en te weinig aandacht voor de mogelijke nadelen. De inspanningen van Bontenbal om de relevantie van het CDA te behouden, staan voor een uitdagende opgave. Het lijkt voornamelijk op een luidruchtige vertoning vanuit het CDA, maar de kans dat de partij de komende jaren een significante rol zal spelen, blijft minimaal.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten