shutterstock 2149144425

Oekraïne in crisis: mainstream media erkennen eindelijk de risico's

Buitenlandokt 07 2023, 9:30
Nieuws dat velen heeft verrast, maar dat voor vaste lezers van De Dagelijkse Standaard geen nieuws meer is: zelfs de mainstream media geven eindelijk eens toe dat Oekraïne het zachtst gezegd moeilijk heeft. Na jarenlang de loftrompet voor Oekraïne te hebben geblazen, terwijl ze overwinning na overwinning voorspelden, tonen ze eindelijk een glimp van de harde realiteit: Oekraïne kan de oorlog tegen Rusland mogelijk verliezen.
Het Algemeen Dagblad, een van de grootste nieuwsplatforms in Nederland, bloosde eindelijk van hun gebruikelijke pro-Oekraïne-liturgie in een onlangs gepubliceerd artikel. Met de dreigende kop "Oekraïne incasseert tegenvaller na tegenvaller, kan het land de oorlog nog winnen?" was het voor het eerst in een eeuwigheid dat ze hun roze bril even afzetten en nadenken over een worstcasescenario.
Al jaren wijst de Dagelijkse Standaard op de wezenlijke risico's van het niet-nader-genoemde maar felgekoesterde droomscenario van de mainstream media waarin Oekraïne het op magische wijze opneemt tegen een militaire grootmacht als Rusland en overleeft. We zijn beschuldigd van het verspreiden van 'Russische propaganda', maar we zeiden eenvoudigweg de waarheid: er is een reële kans dat Oekraïne deze oorlog kan verliezen.
Het is bemoedigend om te zien dat de mainstream media eindelijk de waarheid beginnen te herkennen die wij al het hele tijd bepleiten. Het is jammer dat het zo lang heeft geduurd dat ze toegeven, omdat elke dag van ontkenning potentieel leidt tot verlies van levens en eigendommen in een conflict dat onnodig werd aangewakkerd en gevoed door hun onevenwichtige berichtgeving.
Het is nog maar de vraag hoelang deze flits van realisme zal duren. Zodra het stof is neergedaald, zullen dezelfde media ongetwijfeld ook proberen om de schuld voor de mislukking niet bij de Oekraïense beleidsmakers, maar bij externe 'vijanden' te leggen. Maar voor nu kunnen we alleen maar zeggen: welkom bij de echte wereld. Het werd tijd dat jullie erachter kwamen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten