2048px f 16 fighting falcon

Slecht nieuws voor Zelensky: Oekraïne moet langer wachten op de levering van Deense F-16's

Buitenlandjan 07, 20:00
De verwachte levering van de eerste Deense F-16-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne zal naar alle waarschijnlijkheid vertraging oplopen, zo meldt de Deense krant Berlingske. Volgens het bericht zullen de zes gevechtsvliegtuigen pas in het tweede kwartaal van het komende jaar naar Oekraïne worden overgebracht. Slecht nieuws voor Zelensky dus, die afhankelijk is van het Westen om überhaupt kans te maken tegen de Russische militaire dreiging.
Denemarken, samen met Nederland, nam vorig jaar het initiatief om Oekraïne te voorzien van geavanceerde westerse gevechtsvliegtuigen. Premier Mette Frederiksen had gehoopt de eerste F-16's rond de jaarwisseling te kunnen leveren, maar dit blijkt nu niet haalbaar te zijn.
Het Deense ministerie van Defensie benadrukt dat de timing van de levering afhangt van diverse factoren. Oekraïense piloten dienen getraind te worden in het gebruik van de westerse F-16's, en daarnaast moeten de vliegvelden in Oekraïne gereed zijn voor de ontvangst van deze toestellen. Volgens Berlingske zijn momenteel zes Oekraïense piloten in Denemarken bezig met een intensieve training voor het gebruik van de F-16. Denemarken heeft aangegeven uiteindelijk negentien F-16's ter beschikking te stellen, terwijl het land zelf investeert in moderne F-35-toestellen voor de eigen luchtmacht.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
De Nederlandse regering kondigde in december aan dat ze op termijn achttien F-16's aan Oekraïne zal leveren. Het tijdstip van deze levering is echter nog onbekend, omdat aan specifieke criteria moet worden voldaan. Oekraïne moet beschikken over gekwalificeerd personeel en de benodigde infrastructuur, en daarnaast speelt de politieke situatie, met de mogelijke vorming van een nieuw kabinet onder leiding van Wilders, een rol in deze besluitvorming.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten