shutterstock 2258811621

Verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië: dodental stijgt tot meer dan 12.000 in Turkije

Buitenlandfeb 09 2023, 9:00
Het is nu de vierde dag na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië en de situatie blijft hartverscheurend. De eerste aardbeving, met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter, was gevolgd door een tweede met een kracht van 7.6. Dit heeft geresulteerd in enorme verwoestingen en talloze verliezen.
Reddingswerkers, zowel uit Turkije als uit andere landen, werken onafgebroken om overlevenden te vinden onder de puinhopen. Helaas heeft deze ramp een enorm aantal slachtoffers geëist. Waar de teller gisteravond helaas al op 7.500 stond in Turkije, werd vanmorgen bekend dat er in 12 uur tijd 5.000 doden bij waren gekomen. Dit betekent dat er nu meer dan 12.000 doden zijn te betreuren in Turkije en 2.500 doden in Syrië.
De overheid wordt steeds vaker bekritiseerd vanuit de getroffen steden. Mensen vinden dat de coördinatie nul is en dat de aanpak totaal niet professioneel is. Er is een groot tekort aan hulp, machines die gebruikt kunnen worden staan nutteloos aan de kant van de weg en slachtoffers die alles verloren hebben krijgen maar mondjesmaat hulp, zoals dekens en tenten.
Daarnaast is er flinke kritiek op het feit dat de AKP van president Erdogan na de vreselijke aardbeving van 1999 in Istanbul harde kritiek had op de toenmalige zittende macht. Die zou in bed hebben gelegen met bouwbedrijven en er onvoldoende voor gezorgd hebben dat gebouwen aardbevingsbestendig waren. Iedereen kan zien dat al die gebouwen in al die steden nu zo mogelijk nóg slechter gebouwd waren, dit terwijl in veel gevallen de bedrijven in kwestie beweerden dat ze de aardbevingscodes gevolgd hadden. Op beelden is echter te zien dat de gebouwen als kaartenhuizen in elkaar zijn gestort. Als die codes daadwerkelijk gevolgd waren, dan was dat natuurlijk niet gebeurd, is de kritiek.
Onmiddellijke hulp is dringend nodig. Reddingswerkers zoeken nog steeds naar overlevenden. Goddank vinden ze af en toe mensen die het overleefd hebben. Maar vaker moeten ze helaas melden dat de gevonden personen overleden zijn. Het gaat om hele gezinnen, vaak; ouders én kinderen.
Giro555 is in actie gekomen om te helpen bij het verlenen van hulp aan de getroffen gebieden. Het doneren aan Giro555 is van groot belang en kan talloze levens redden. Laten we daarom samenkomen en zoveel mogelijk mensen helpen overleven tijdens deze extreme ramp.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
In tijden als deze is het belangrijk om samen te werken en ondersteuning te bieden aan degenen die het hardst getroffen zijn. Laten we onze gedachten en gebeden richten op de slachtoffers en hun families en ernaar streven om te helpen bij de herstel- en hulpoperaties. Kerk in Actie is bezig om voor tijdelijk onderdak te zorgen - vergeet niet, het vries in de steden die getroffen zijn. Cordaid ook. En natuurlijk zijn het Rode Kruis en CARE ook hard bezig om slachtoffers te helpen. Save the Children is ook actief om drinkwater, eten, dekens en medicijnen te geven.
Overigens zijn de verwachtingen dat het dodental van de aardbeving in 1999 - tussen de 17.000 en 18.000 - nu helaas ruimschoots ingehaald wordt. Het is te afgrijselijk, maar je hebt het dus waarschijnlijk echt over tienduizenden mensen die in het midden van de nacht opeens de dood zijn ingejaagd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten