Voormalig president Donald Trump geconfronteerd met 37 aanklachten

Voormalig president Donald Trump geconfronteerd met 37 aanklachten

Oud-president Donald Trump wordt geconfronteerd met maar liefst 37 strafbare feiten, waaronder het achterhouden van geheime documenten en het belemmeren van strafrechtelijk onderzoek, zoals onthuld door het Amerikaanse Openbaar Ministerie.

Volgens de rechtbankdocumenten heeft Trump tijdens zijn presidentschap honderden geheime documenten in kartonnen dozen bewaard. Bij zijn vertrek uit het Witte Huis werden deze dozen verhuisd naar zijn buitenverblijf en privéclub in Florida, Mar-a-Lago, waar jaarlijks tienduizenden gasten komen. Opmerkelijk genoeg werden de dozen bewaard op verschillende plaatsen in Mar-a-Lago, zoals zijn slaapkamer, een badkamer, een feestzaal, een kantoor en zelfs een bezemkast. De Secret Service, die Trump ook na zijn presidentschap bleef beveiligen, was niet op de hoogte van de aanwezigheid van deze papieren in Mar-a-Lago, volgens het OM.

De documenten bevatten zeer gevoelige informatie van het hoogste niveau binnen de Amerikaanse overheid. Ze gaan over defensiestrategieën, wapens en nucleaire capaciteiten van de Verenigde Staten, maar ook over de kwetsbaarheden van Amerika bij een aanval op het land of zijn bondgenoten. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat het ongeoorloofd vrijgeven van deze informatie, geheel of gedeeltelijk, de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar brengt.

Het OM beschikt over bewijs dat Trump in twee gevallen informatie uit de documenten heeft gedeeld met derden. Tijdens een bijeenkomst op een golfbaan in New Jersey in juli 2021, wordt beweerd dat hij een 'aanvalsplan' van het ministerie van Defensie aan een schrijver heeft getoond. Hiervan is een audio-opname beschikbaar. In het najaar van 2021 zou hij ook een medewerker geheime documenten hebben getoond over een militaire operatie. Op beide momenten gaf Trump aan dat de informatie geheim was en dat hij eigenlijk niet bevoegd was om deze te tonen of in zijn bezit te hebben.

Recentelijk zijn er ook geheime documenten aangetroffen in het huis van de zittende president Biden. De vraag rijst nu of Joe Biden een vergelijkbare behandeling zal krijgen als zijn voorganger Trump en in hoeverre deze kwestie zal worden aangepakt.

Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.

Lees meer over:
Donald Trump Trump VS

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer