shutterstock 113520016

Voormalige paus Benedictus XVI overleden na lange en betekenisvolle carrière

Buitenlanddec 31 2022, 10:00
Paus Emeritus Benedictus XVI is vandaag op 95-jarige leeftijd overleden. De voormalige paus, geboren als Joseph Aloisius Ratzinger, was de op één na oudste paus in de geschiedenis van de Katholieke Kerk en diende van 2005 tot 2013 als opvolger van Paus Johannes Paulus II.
Ratzinger was geboren in Marktl am Inn, Duitsland, in 1927. Hij werd op 16-jarige leeftijd ingelijfd in de Hitlerjugend en diende later in de Duitse leger. Na de Tweede Wereldoorlog studeerde hij filosofie, theologie en geschiedenis aan de Universiteit van München en de Universiteit van Freising. Hij werd in 1951 tot priester gewijd en diende in verschillende hoedanigheden binnen de Katholieke Kerk, waaronder als hoogleraar theologie aan de Universiteit van Regensburg en als aartsbisschop van München en Freising.
In 1981 werd Ratzinger benoemd tot voorzitter van de Congregatie voor de Geloofsleer, een belangrijke positie binnen de Katholieke Kerk, en werd hij in 2002 benoemd tot kardinaal-staatssecretaris, een van de hoogste posities binnen het Vaticaan. Toen Paus Johannes Paulus II in 2005 overleed, werd Ratzinger gekozen tot opvolger en nam hij de naam Benedictus XVI aan.
Benedictus XVI was een conservatieve paus en stond bekend om zijn traditionele opvattingen over zaken als abortus, homoseksualiteit en vrouwen in de Kerk. Hij was ook een vurig verdediger van de menselijke waardigheid en sprak zich uit tegen het gebruik van geweld en terreur.
In februari 2013 kondigde Benedictus XVI aan dat hij zou aftreden, wat een opmerkelijke stap was aangezien pausen normaal gesproken hun ambt tot hun dood bekleden. Hij legde zijn ambt neer op 28 februari 2013 en werd opgevolgd door Paus Franciscus.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Sinds zijn aftreden heeft Benedictus XVI zich teruggetrokken uit het openbare leven en heeft hij zich geconcentreerd op het schrijven en onderzoeken. Hij bleef wel betrokken bij de Katholieke Kerk en publiceerde een aantal boeken over theologie en de geschiedenis van de Kerk.
Met het overlijden van Paus Emeritus Benedictus XVI verliest de Katholieke Kerk een belangrijke figuur en geleerde. Zijn bijdragen aan de Kerk zullen niet snel vergeten worden... hoewel het een opmerkelijk verhaal blijft dat hij blijkbaar vrijwillig terugtrad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten