shutterstock 1306809928

Arthur Schopenhauer: de filosoof die ons leert omgaan met lijden

Cultuurfeb 11 2023, 19:30
Arthur Schopenhauer was een filosoof die leefde in de 19e eeuw en bekend staat om zijn pessimistische visie op het leven. Veel mensen beschouwen hem als een van de meest invloedrijke filosofen van de moderne tijd en er is een goede reden waarom zijn werk nog steeds relevant is voor de moderne mens. Hieronder bespreken we enkele redenen waarom Schopenhauer gelezen moet worden door de moderne mens.
Eerst en vooral is het belangrijk om te vermelden dat Schopenhauers filosofie uniek is in vergelijking met andere filosofen van zijn tijd. Hij geloofde niet in de verlichting of de vooruitgang van de mensheid, maar stelde dat het leven een eindeloze cyclus van pijn en lijden is. Dit was een radicaal andere visie op het leven dan wat in die tijd gangbaar was.
Schopenhauers pessimisme is relevant voor de moderne mens omdat veel mensen tegenwoordig hetzelfde gevoel hebben over het leven en de wereld. Het lijkt alsof we constant omringd zijn door negativiteit en chaos, en het lijkt soms alsof er geen einde is aan onze problemen. Schopenhauers filosofie biedt een manier om deze gevoelens te begrijpen en te accepteren, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
Daarnaast biedt Schopenhauers filosofie ook inzicht in hoe we onszelf kunnen bevrijden van het lijden. Hij geloofde namelijk dat de mensheid in staat is om boven het lijden uit te stijgen door middel van verstandelijke bevrijding en spirituele verlichting. Dit betekent niet dat het leven opeens makkelijker wordt, maar wel dat we ons bewuster kunnen worden van onze eigen gedachten en emoties, en zo meer controle kunnen krijgen over ons leven.
Tot slot is Schopenhauers filosofie ook relevant voor de moderne mens omdat hij een kritische blik werpt op de samenleving en de waarden die we aanhouden. Hij stelde dat veel van onze problemen het gevolg zijn van onze materialistische en egoïstische instelling, en dat we ons bewuster moeten worden van de gevolgen van onze daden op anderen en op de wereld om ons heen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
In conclusie is Arthur Schopenhauer een filosoof die gelezen moet worden door de moderne mens vanwege zijn unieke en relevante visie op het leven en de wereld. Zijn pessimisme is relevant voor veel mensen die zich bezighouden met de problemen van de moderne samenleving en zoeken naar manieren om hiermee om te gaan.
Daarnaast biedt hij ook inzicht in hoe we onszelf kunnen bevrijden van lijden door middel van verstandelijke bevrijding en spirituele verlichting. En tot slot werpt hij een kritische blik op de samenleving en de waarden die we aanhouden, waardoor we ons bewuster kunnen worden van de gevolgen van onze daden en de impact die we hebben op anderen en op de wereld om ons heen. Kortom, Arthur Schopenhauer is een filosoof die absoluut gelezen moet worden door de moderne mens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten