D66-minister Robbert Dijkgraaf wil Keti Koti uitroepen tot nationale vrijedag: "Het verdient een permanente plek, er moet een prominente dialoog plaatsvinden"

Cultuurjun 04 2023, 13:00
Minister Robbert Dijkgraaf heeft in het programma WNL op Zondag laten weten dat hij het een interessante gedachte vindt om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht, een vrije dag te maken. Hij benadrukt echter dat deze beslissing in samenspraak met de gemeenschap moet worden genomen. Dijkgraaf stelt dat dit deel van de geschiedenis een belangrijke plaats in ons erfgoed verdient.
Op 1 juli van dit jaar zal koning Willem-Alexander een toespraak houden in het Oosterpark in Amsterdam. Er wordt verwacht dat hij tijdens deze toespraak de excuses die premier Mark Rutte heeft gemaakt voor het slavernijverleden zal herhalen. Het komende jaar zal ook in het teken staan van de herdenking van 150 jaar afschaffing van slavernij. Minister Dijkgraaf heeft vorige week aangekondigd dat de herdenkingsperiode langer zal duren dan een jaar. Daarnaast is er een extra budget van 4 miljoen euro vrijgemaakt, waardoor het totale budget voor de herdenking op 12 miljoen euro komt.
In het programma gaf de D66-bewindspersoon een vooruitblik op het herdenkingsjaar Slavernijverleden. Hij benadrukte dat we keer op keer geconfronteerd worden met onbekende verhalen over het slavernijverleden: "Het verdient een permanente plek en er moet een prominente dialoog plaatsvinden."
Dijkgraaf gaf aan dat hij een gevoel van plaatsvervangende schuld ervaart voor de daden die Nederlanders in het verleden hebben begaan. "Op zijn minst kan ik ervoor zorgen dat de levens die destijds uitgewist werden, nu alsnog in beeld gebracht worden."
Wat betreft de vraag of koning Willem-Alexander tijdens een toespraak op 1 juli namens het kabinet excuses zal aanbieden voor het slavernijverleden, wenste Dijkgraaf geen uitspraak te doen. Wel noemde hij het idee om van 1 juli, de viering van Keti Koti, een nationale feestdag te maken een interessante gedachte. Dit liet de onderwijsminister weten.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten