Ook boeken van Agatha Christie worden onderhanden genomen door wokisten vanwege ''kwetsend taalgebruik''

Ook boeken van Agatha Christie worden onderhanden genomen door wokisten vanwege ''kwetsend taalgebruik''

In navolging van eerdere aanpassingen aan de teksten van Roald Dahl en James Bond-schrijver Ian Fleming, zijn nu ook enkele boeken van Agatha Christie onder handen genomen door zogenaamde sensitivity readers. Deze redacteuren hebben het taalgebruik in de boeken beoordeeld op uitspraken en typeringen die als kwetsend kunnen worden ervaren. Verwijzingen naar etniciteit en termen als 'oosters' en het woord neger zijn geschrapt, evenals andere omstreden termen die niet meer passen bij de hedendaagse tijdgeest.

Agatha Christie is een van de best verkochte auteurs aller tijden, met ruim 3 miljard verkochte boeken wereldwijd, waarvan 20 miljoen in Nederland. Haar werk is vertaald in meer dan honderd talen en omvat onder meer 80 detectives met Hercule Poirot en Miss Marple in de hoofdrol, evenals negentien toneelstukken en zes romans.

De aanpassingen aan de teksten van Agatha Christie hebben betrekking op verwijzingen naar etniciteit en andere termen die als kwetsend kunnen worden ervaren. Zo zijn termen als 'zwart', 'Joods' en 'zigeuner' geschrapt, evenals het woord neger. Ook begrippen als 'inheemsen' zijn vervangen door 'plaatselijke inwoners', en omschrijvingen van mensen op basis van hun uiterlijk zijn aangepast om te voorkomen dat ze als beledigend worden ervaren. Stel je toch voor dat de lezers in hun safe spaces worden geconfronteerd met de rauwe realiteit. Triest dat uitgeverijen buigen voor de structureel gekwetsten.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Veel lezers met gezond verstand vinden het idioot dat boeken worden aangepast. De originaliteit van de boeken gaat hierdoor verloren, je hoeft deze boeken niet te lezen. Het is geen verplichting om boeken te lezen. Je buigt voor intolerantie voor het agressieve wokisme. Zij zullen niet stoppen totdat de vrije liberale samenleving is vernietigd. De inclusiviteit en diversiteit van het wokisme zullen onze westerse beschaving uiteindelijk vernietigen als we ons hier tegen niet gaan verzetten. Het herschrijven van boeken kun je eigenlijk zien als een literaire boekverbranding. Dit moet men ten aller tijden afkeuren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties