shutterstock 797322823

CPB komt met vreselijk scenario: 1,1 miljoen GEZINNEN in de problemen door torenhoge inflatie

Economiejun 09 2022, 18:00
Het inflatiemonster loopt helemaal de spuigaten uit. Volgens het CPB zijn er binnenkort tot 1,1 miljoen huishoudens die niet of nauwelijks meer rondkomen door de gestegen prijzen. Let wel, dat zijn huishoudens. Dus niet 'individuen.' Als je het over het aantal Nederlanders hebt, hebben we het eerder over een verdubbeling (of zelfs meer).
In januari 2021 bleek uit een doorrekening van het CPB dat ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens niet meer rond konden komen. Dat was midden in de coronacrisis - niet alleen in de 'pandemie,' maar ook in de economische crisis die grotendeels veroorzaakt werd door dictatoriaal en doorgeschoten wanbeleid van onze overheid (en die van andere landen).
Dat was schokkend. Maar een nieuwe doorrekening is nóg schokkender. Want het CPB zegt dat er nog eens 170.000 tot 650.000 huishoudens met grote financiële zorgen bijkomen. In het meest positieve scenario geldt dat in 2023 voor 170.000 huishoudens. Maar in het meest negatieve scenario - waar we toch echt op af lijken te stevenen - gaat het om 650.000 extra huishoudens. In totaal gaat het dan in totaal om tussen de 9% en 15% van alle huishoudens in ons land.
Gemiddeld komen deze huishoudens maandelijks dan 75 euro tekort in het meest positieve geval, en 130 euro in het negatiefste geval. Maar dat is gemiddeld. Er zijn hele horden huishoudens die maar liefst 500 euro tekort (gaan) komen. Per maand! Dat zijn schokkende cijfers. En het wordt nog vreselijker als je bedenkt dat 350.000 huishoudens dit slechts drie maanden kunnen volhouden. Daarna is het einde oefening omdat hun buffers dan compleet verdwenen zijn.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het is dieptriest, maar dit is de toekomt die we krijgen. En ik voorspel dat die 1,1 miljoen huishoudens het begin nog maar is. Want het kartel doet er álles aan om de energieprijzen nóg verder op te drijven, en dat gaat allemaal enorm veel effect hebben op andere diensten en producten, waaronder voedsel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten