image001 45

Daken raken vol, woningeigenaren hebben meer toepassingen nodig voor zonnepanelen om verder te verduurzamen

Economieapr 22 , 18:30
De trend in Nederland was al lang geleden gezet; we moeten allemaal verder verduurzamen. Dit houdt in dat we minder gas moeten gaan gebruiken en overstappen op het gebruik van groene stroom.
Het grootste gedeelte van het energieverbuik in een woning, wordt ingezet om de woning te verwarmen. Traditioneel gebeurt dit met een CV ketel die draait op gas.
Om verder te verduurzamen stappen huishoudens met subsidie over op elektrische oplossingen om duurzaam te verwarmen. Denk hierbij aan een hybride warmtepomp, volledig elektrische warmtepomp of een lucht-lucht warmtepomp, ook wel bekend als een airco die kan verwarmen.
Een ding hebben al deze duurzame apparaten met elkaar gemeen, ze werken voor een groot gedeelte of volledig op elektriciteit. Als steeds meer woningen gaan verwarmen op elektriciteit, zal de vraag naar elektriciteit verder toenemen. Elektriciteit inkopen is duur, dus je wilt het zelf graag opwekken.
Maar hoe kunnen woningeigenaren met beperkte ruimte voor zonnepanelen, alsnog meer elektriciteit opwekken? We zochten het voor je uit.

Gemiddelde woning heeft geen ruimte voor extra zonnepanelen

Zonnepanelen gaan al behoorlijk wat jaren mee, waardoor veel huishoudens al hebben geïnvesteerd in zonnepanelen. Het levert immers een mooi rendement op en een waardestijging van de woning. Waardoor de investering het zeker waard is.
Maar veel woningen in Nederland zitten al (bijna) op het maximale aantal zonnepanelen voor de woning. Hiermee wordt voornamelijk het huidige stroomverbruik van de woning gedekt, zonder (hybride) warmtepomp.
Niet elk vlak van het dak is namelijk even geschikt voor zonnepanelen en vaak is de geschikte ruimte hiervoor al benut. In sommige gevallen kunnen er nog een aantal zonnepanelen bijgeplaatst worden. Maar dit zal onvoldoende zijn om het stroomverbruik van een (hybride) warmtepomp volledig te kunnen dekken.
Als een woningeigenaar geen extra zonnepanelen op het dak kan plaatsen, is het ook niet lucratief om een warmtepomp te nemen. Moet je alle elektriciteit namelijk inkopen bij de energieleverancier, dan ben je bakken met geld kwijt. De stroomprijs is immers gekoppeld aan de gasprijs. Waardoor we altijd de volle pond betalen voor de inkoop van stroom.
Deze woningen hebben dus een nieuwe oplossing nodig, om meer zonnepanelen kwijt te kunnen. Dit terwijl hiervoor geen leefruimte ingeleverd hoeft te worden, zoals bij de grondopstelling(en) van zonnepanelen.
Een woningeigenaar met beperkte ruimte wil niet zijn kostbare ruimte inleveren, om groene stroom op te wekken. Dit moet efficiënter kunnen dachten we zo.

Maak gebruik van de ruimte in je tuin

Als het dak van je woning onvoldoende ruimte biedt voor zonnepanelen, dan kun je gebruik maken van de ruimte in je tuin. Als je een hele grote tuin hebt, dan kun je zonnepanelen in een open veld plaatsen. We spreken dan van een grondopstelling, waarbij grond waarop de zonnepanelen geplaatst worden praktisch onbruikbaar wordt. Als de tuin groot genoeg is vind je je dit het wellicht waard, maar als de tuin beperkte leefruimte biedt, dan koester je elke vierkante meter. In dit geval ben je eerder op zoek naar een multifunctionele oplossing voor zonnepanelen. Een oplossing waarmee je de leefruimte in de tuin behoudt, terwijl je tegelijkertijd voldoende zonnepanelen kunt plaatsen om te verduurzamen.

Solar veranda voor in de tuin

Als je een kleine tuin hebt en tegelijkertijd veel zonnepanelen nodig hebt. Of als je helemaal geen stuk tuin wilt opofferen voor zonnepanelen, dan biedt de solar veranda de oplossing.
Met de solar veranda kun je een stuk van de tuin multifunctioneel inrichten. We zitten allemaal graag in de tuin, helemaal als het lekker weer is. Maar soms is de zon in de zomer zo fel, dat je liever beschut in de buitenlucht zit. Als het lente of herfst is wil je in de tuin kunnen zitten zonder dat je nat regent. In dit geval biedt een veranda in de tuin de oplossing.
In plaats van een veranda, die vastzit aan de woning kun je ook kiezen voor een losstaande overkapping. In beide gevallen creëer je in de tuin een buitenplek naar wens, waar je heerlijk kan genieten van de frisse buitenlucht. De plek waar je onder het genot van een hapje en drankje de dag doorspreekt.
De solar veranda is dus een overkapping of veranda, waarbij het dak wordt gevuld met zonnepanelen. Hierdoor kun je dus eenvoudig extra zonnepanelen plaatsen, zonder dat je de ruimte niet meer kunt gebruiken.
Tegelijkertijd bevat de solar veranda duurzame, dubbelzijde zonnecellen. Dit houdt in dat het zonlicht zowel aan de bovenzijde als de onderzijde van het paneel opgenomen kan worden. Waardoor de stroomopbrengst en het rendement uitstekend is.

Solar carport boven de parkeerplaats

Een andere oplossing om ruimte te besparen en tegelijkertijd veel groene stroom op te wekken is de solar carport. De solar carport kan geplaatst worden boven een parkeerplaats.
Als je in de voortuin ruimte hebt gereserveerd om de auto te parkeren, dan kun je hier een carport boven plaatsen. Dit is ruimte wat immers toch al gebruikt wordt om de auto te parkeren. Het dak van de carport wordt gevuld met zonnepanelen, waardoor je groene stroom opwekt. Dit kan gecombineerd worden met een laadpaal, waardoor de elektrische auto ook opgeladen kan worden.
Tegelijkertijd kan via de laadpaal, de accu van de elektrische auto gebruikt worden om het stroom van de zonnepanelen op te slaan. Als het stroom nodig is, kan het weer uit de accu van de auto gehaald worden. Hierdoor kan de auto, wanneer aangesloten, innovatief worden ingezet als thuisaccu. Dit heet bidirectioneel laden.
De solar veranda en de solar carport bieden allebei een multifunctionele oplossing voor ruimte in de tuin of bij een parkeerplaats. Hierdoor kan de ruimte alsnog optimaal benut worden en tegelijkertijd ingezet worden om groene stroom op te wekken met zonnepanelen.
Een goede oplossing voor woningen die aan hun limiet zitten van zonnepanelen op het dak.

Waarom nu extra zonnepanelen bijplaatsen?

De eerste kamer heeft recentelijk besloten dat ze de salderingsregeling niet gaan afbouwen.
Hierdoor kunnen zonnepanelen eigenaren het stroom wat ze niet gebruiken, alsnog kosteloos terugleveren. De hoeveelheid stroom die is teruggeleverd kan in hetzelfde jaar ook weer kosteloos opgenomen worden. Hierdoor kan 100% van het groene stroom, opgewekt met zonnepanelen, zelf gebruikt worden. Dit is zeer voordelig voor het rendement.
Energieleveranciers introduceren zelf nu terugleverkosten om de extra kosten van de salderingsregeling te dekken. Maar lang niet alle energieleveranciers doen dit, waardoor het eenvoudig te ontwijken is.
Zelfs de energieleveranciers die wel terugleverkosten vragen, geven grote kortingen voor nieuwe klanten om de stijging te dekken. Dit gebeurt tot op heden nog steeds, anders zou niemand met zonnepanelen zich nog aansluiten bij deze energieleveranciers. Hierdoor zijn de extra terugleverkosten amper voelbaar voor de consument en wordt het rendement amper beïnvloed.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten