8096890560 219510e7d0 c

De betutteling gaat door: Overheid wil nu ook de logistieke sector 'hervormen'

Economiesep 25 2023, 11:00
De Nederlandse overheid lijkt een nieuw doelwit te hebben gevonden om haar invloed op uit te oefenen: de logistieke sector. Het College van Rijksadviseurs, met Wouter Veldhuis als voorman voor de fysieke leefomgeving, stelt in het FD dat de overheid de touwtjes in handen moet nemen als het gaat om de ontwikkeling van de logistieke sector. Hun reden? De zogenaamde ‘megaloodsen’ hebben het maatschappelijk draagvlak verloren. Welnu, laten we even een stap terug doen en dit in perspectief plaatsen.
Het valt niet te ontkennen dat Nederland trots kan zijn op haar reputatie als 'Distributieland'. We hebben decennialang geïnvesteerd in onze infrastructuur en logistieke expertise. En nu, omdat er wat weerstand is tegen de omvang van opslagloodsen, vindt onze rijksadviseur het tijd om de hele sector te reorganiseren? Het lijkt er meer op dat men het succes van de sector niet kan waarderen en het als een kans ziet om de controle te vergroten.
Veldhuis beweert dat de focus van de discussie verlegd moet worden van wat we niet willen (de zogenaamde ‘lelijke blokkendozen’) naar wat we wel willen. Maar wie bepaalt wat 'we' willen? Is het de overheid, of zou het de vrije markt moeten zijn, gedreven door vraag en aanbod?
En dan is er nog de beschuldiging dat de logistieke sector enkel dient als een vastgoedspeeltje voor beleggers. Laten we helder zijn: de logistieke sector is een cruciaal onderdeel van onze economie. Zonder efficiënte opslag en distributie zouden de prijzen stijgen, zouden producten niet beschikbaar zijn en zouden banen verloren gaan.
Het lijkt er sterk op dat de overheid weer een sector heeft gevonden waar ze haar ‘verlichte’ inzichten op wil loslaten. Maar zoals we keer op keer zien: overheidsinterventie leidt vaak tot verstoringen, hogere kosten en inefficiëntie. Uiteindelijk is de consument daarvan de dupe want die voelt dat in zijn portemonnee.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites
We weten hoe gevaarlijk het kan zijn als de overheid zich teveel met het bedrijfsleven bemoeit. Laten we hopen dat de logistieke sector de ruimte krijgt om te doen waar het goed in is, zonder onnodige overheidsbetutteling. Deze sector moet de ruimte krijgen zonder te veel regelgeving te kunnen ondernemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten